Un sistem revoluționar anticutremur din Japonia va proteja mamutul din Muzeul Antipa

Lumea muzeelor din Europa ia parte la o premieră! Cea mai avansată tehnologie anticutremur din lume a ajuns la Muzeul Antipa din Capitală. Acest sistem a fost deja instalat și va avea grijă de cel mai de preț exponat. Vorbim despre scheletul de circa 5 metri înălțime al unui animal preistoric, înrudit cu elefantul.

Un mamut de dimensiuni foarte mari, care a dispărut în urmă cu aproximativ două milioane de ani, este cel mai de preț exponat al binecunoscutului Muzeu De Istorie Naturală Antipa. La cutremurul ce a avut loc în anul 1977 acesta s-a prăbușit, iar restaurarea acestuia a durat aproape un an. Și, pentru că scheletul nu ar mai putea rezista la un alt seism atât de puternic, s-a ales protejarea acestuia cu una dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze.

Acest sistem este alcătuit din două plăci deloc groase, fiecare de câte trei milimetri. O asemenea placă de alunecare este învelită într-o rășină polimerică specială dar și într-o foaie celulară din oțel inoxidabil. Aceste plăci vor avea grijă ca exponatul să poată face față unui seism cu magnitudine de mai bine de 4 grade pe scara Richter.

Sistemul antiseim se poate folosi inclusiv pentru protecția clădirilor, nu doar pe astfel de obiecte cu importanță ridicată.

Tehnologia realizată de către japonezi are grijă deja de diverse colecții de artă, obiecte de patrimoniu naționale, servere și spații de stocare a datelor, atât în Japonia cât și în America. Sistemul a trecut prin două cutremure destul de mari, la japonezi, ceea ce face această tehnologie una de mare succes.

Sursa: News 24 Romania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata