Unde se vorbeşte cel mai corect limba română?

De Jurnalul Național Actuale Educaţie 349 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Vrobim româneşte în fiecare zi, folosind expresii uzuale, cursiv, chiar dacă uneori mai apar și mici greșeli gramaticale. Dar, deși unii o consideră una din cele mai vechi limbi, iar originea ei este și azi dezbătută aprig, specialiștii spun că există un loc în România unde se vorbeşte cel mai corect limba română.

Limba română, considerată una din cele mai frumoase limbi

După cum bine se știe, limba rămână are un vocabular variat, precum și trăsături gramaticale care permit vorbitorilor de limba română o libertate de exprimare relativ puternică, iar unii specialiști spun că această libertate duce și la diferitele nuanțele semantice care decurg de aici. Un alt motiv pentru care am putea considera limba română una din cele mai frumoase limbi vorbite, este faptul că e o limbă romanică. Se știe că alte limbi, asemănătoare, sunt franceza, spaniola, italiana și portugheza.

 

Poziția geografică a țării în Europa de Est, și faptul că vecinii noștri sunt de origine slavă, a dus la convingerea că limba română ar fi parte a familiei de limbi slavone, ceea ce este departe de adevăr. Da, într-adevăr, limba are rădăcini slave, iar cuvintele de origine slavonă sunt într-un procent de doar 10% din vocabular.

Este o limbă unică, dar care-i sunt ”strămoșii”

Specialiștii spun că de-a lungul secolelor, datorită influențelor din zonă, limba română s-a îmbogățit și cu cuvinte care provin din slava veche, din bulgară, germană și turcă, dar, deși acestea există, limba română este considerată o limbă unică. Multe studii spuneau că originea limbii române se regăsesște în latina vorbită în perioada Imperului Roman.

Alte studii spun că, de fapt, limba veche a dacilor avea să fie influențată major de colonizarea romană, iar alte studii au arătat că acest aspect ar putea fi, cel puțin, eronat, luându-se în considerare că la vremea colonizărilor romane de pe vechile teritorii dacice, imperiul ocupase o proporție infimă în raport cu întreg teritoriul Daciei.

Cei mai ambițioși cercetători au mers până acolo, spunând că limba română ar fi una din cele mai vechi limbi, chiar dacă a avut influențe latine, la fel cum s-a întâmplat și în perioada slavă sau otomană, iar acea origine latină, nu ar fi alceva decât o îmbogățire a limbii așa cum o știm astăzi.

 

Cu toate acestea, limba română continuă să se schimbe și acum, spun specialiștii. Ca toate limbile, împrumută multe cuvinte din alte limbi, în special din franceză, așa cum s-a întâmplat în perioada pașoptistă și, ulterior, în perioada interbelică. Dar, limba română este o pânză țesută cu multe fire diferite, de la nucleul de cuvinte dacice până la așa zisa latinizare și influența slavă.

Multe din cercetările ulterioare au scos la iveală multe aspecte inedite, inclusiv unde se vorbeşte cel mai corect limba română.

Ca orice altă limbă a acestei planete, de-a lungul secolelor și limba română a avut parte de momente de influență, fie latină, slavă, bulgară sau turcă. Dar, cu toate astea, sau cel puțin așa reiese din cele declarate de directorul Institutului de lingvistică ”Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, Adina Dragomirescu, la acest moment se știe în mod cert unde  se vorbeşte cel mai corect limba română.

Din informaţiile specialistului, locul unde se vorbeşte cel mai corect limba română este ”Regiunea Argeș-Prahova este zona cea mai apropiată de normele limbii literare.”

În celelalte regiuni istorice, pe lângă limba literară, se vorbește foarte mult și în dialect, așa cum se vorbește în Transilvania, Moldova, Oltenia, Banat și chiar în Dobrogea. Dar, cu toate aceste dialecte, limba română rămâne, totuși, una din cele mai frumoase limbi vorbite pe acest pământ, sau așa ne-am dori să credem, bazându-ne pe studiile lingviștilor.

Sursa – playtech.ro