Ungaria vrea să devină prima ţară membră a Uniunii Europene care va adera la Banca Eurasiatică de Dezvoltare

0 104

Peter Szijjarto ministrul ungar al Afacerilor Externe a anunţat că Ungaria vrea să devină prima ţară membră a Uniunii Europene care va adera la Banca Eurasiatică de Dezvoltare, transmite Bloomberg.

Cu prilejul unei vizite în Kazahstan, ministrul Szijjarto a spus că dobândirea calităţii de ţară membră a Băncii Eurasiatice de Dezvoltare va deschide noi surse de finanţare pentru companiile ungare în Asia.

Tot cu această ocazia, Peter Szijjarto a anunţat că banca ungară de stat Eximbank va deschide o linie de credit în valoare de 170 milioane de dolari pentru a stimula legăturile de afaceri cu Kazahstanul.

Banca Eurasiatică de Dezvoltare este o bancă regională de dezvoltare înfiinţată de Rusia încă din anul 2006 şi care, în prezent are şase state membre, toate foste state din URSS, inclusiv Kazahstanul.

Din punct de vedere financiar-bancar, aderarea la Banca Eurasiatică de Dezvoltare ar fi ultimul pas al premierului Viktor Orban în direcţia unor relaţii mai strânse cu statele din Est, o strategie care include şi relaţii apropiate cu China, ţară care construieşte o linie de tren de mare viteză între Budapesta şi Belgrad.

De altfel, Ungaria este deja membră a unei alte instituţii financiare susţinută de Rusia, Banca Internaţională de Investiţii (IIB), iar în anul 2019 a reuşit să mute sediul central al acestei bănci de la Moscova la Budapesta, o măsură criticată de aliaţii occidentali ai Ungariei.

Aşadar, IIB este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. Cei nouă membri/acţionari ai Băncii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata