UNHCR cere folosirea perioadei de preşedinţie rotativă pentru o gestionare echitabilă a situaţiei persoanelor strămutate forţat

0

Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a prezentat vineri recomandările pentru preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, invitând ţara noastră să folosească această perioadă pentru a mobiliza UE în vederea unei gestionări mai ferme şi mai echitabile a situaţiei persoanelor strămutate forţat.

"UNHCR invită România să folosească perioada de asumare a preşedinţiei pentru a mobiliza UE în vederea unei gestionări mai ferme şi mai echitabile a situaţiei persoanelor strămutate forţat, obiectiv central al Pactului Global pentru Refugiaţi. Aceasta include demonstrarea solidarităţii în întreaga UE faţă de refugiaţi şi ţările care îi găzduiesc", a declarat Gonzalo Vargas Llosa, reprezentantul regional al UNHCR pentru Afaceri Europene, conform unui comunicat transmis AGERPRES.

UNHCR solicită, de asemenea, preşedinţiei române "să se angajeze dincolo de frontierele UE" pentru a extinde protecţia la nivel global.

"Aceasta include încurajarea statelor să fie pregătite pentru gestionarea fluxurilor de refugiaţi, să instituie şi să consolideze instituţiile şi procedurile de azil relevante. Sporirea căilor legale, inclusiv reunificarea familiilor, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiţi să recurgă la traficanţi şi călătorii periculoase în căutarea siguranţei, sunt de asemenea vitale pentru a asigura o protecţie robustă a refugiaţilor la nivel global", a precizat aceeaşi sursă.

Printre principalele recomandări se numără necesitatea asigurării unui sistem de azil "echitabil, eficient şi bine gestionat".

"În special, reforma Regulamentului de la Dublin ar trebui să conţină un mecanism concret de relocare pentru a sprijini statele membre care primesc un număr disproporţionat de cereri de azil. Până la implementarea unui astfel de mecanism, UNHCR încurajează aranjamentele ad-hoc pentru a asigura împărţirea responsabilităţii de către statele membre ale UE",…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata