UPDATE. Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte cadrul general de înfiinţare a fondurilor suverane de investiţii

0

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi, că în cadrul şedinţei de Guvern se va discuta un proiect de ordonanţă de urgenţă privind stabilirea cadrului legal general de înfiinţare a fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii. Proiectul trebuia să intre săptămâna trecută în dezbaterea Executivului, însă acesta nu s-a mai aflat pe ordinea de zi.

UPDATE. Executivul a adoptat Ordonanţa privind stabilirea cadrului general de înfiinţare a fondurilor suverane de investiţii.

Potrivit lui Eugen Teodorovici, scopul acestor fonduri nu-l prezintă activitatea de privatizare, ci finanţarea prin fonduri.

Astfel, posibile domenii de activitate pentru aceste fonduri suverane sunt finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică, investiţii în industrie, investiţii în proiecte de infrastructură, creşterea competivităţii economiei româneşti, urmărirea strategiei energetice şi de capital, a explicat el.

„Fiecare fond suveran, pentru că vorbim despre o ordonanţă de urgenţă care vizează mai multe fonduri suverane, vor crea cadrul legislativ pentru investiţii. Forma de organizare este de societăţi româneşti pe acţiuni”, a spus ministrul Finanţelor Publice, după şedinţă. El a menţionat că acestea vor fi administrate de un Consiliu dualist.

„Membri sunt pe timp de cinci ani de zile, trebuie să aibă expertiză în domeniul bancar, integritate profesională, cunoştinţe, atitudini adecvate şi specifice fondurilor suverane. Se numesc prin ordin. Mandatul primilor membri şi ai directoratul au ca obiectiv organizarea fondurilor suverane”, a mai spus Teodorovici.

Întrebat dacă a reintrodus în forma actului normativ adoptat, joi, de Guvern obligativitatea de a respecta ordonanţa de urgenţă nr. 9 privind managementul corporativ, Teodorovici a răspuns: „Da, aşa este este introdusă această obligativitate, dar pentru discuţia care companii vor fi parte a acestui fond va fi una ulterioară care va fi…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata