USR a sesizat la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului privind numirea unor membri ai Consiliului ASF

99

Deputaţii USR au sesizat, miercuri, Curtea Constituţională cu privire la hotărârea Parlamentului privind numirea unor membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Parlamentarii USR reclamă că patru dintre cei nouă membri ai conducerii ASF nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Este vorba despre Leonardo Badea, Jozsef Birtalan, Sorin Bota, care a demisionat între timp, şi Gabriela Socol.

"Dintre cei nouă membri ASF, noi considerăm că patru este posibil să nu îndeplinească condiţiile de eligibilitate prevăzute de OUG 93/2012. De doi dintre ei suntem siguri – Sorin Bota, care a demisionat între timp, şi domnul Jozsef Birtalan. Mai sunt alţi doi membri în conducerea ASF de care suntem mai puţin siguri, dar este posibil să nu corespundă nici ei – Leonardo Badea şi Gabriela Socol. Există un articol în ordonanţă care obligă parlamentarii atunci când evaluează candidaţii să verifice dacă au experienţă în domeniile financiar, instituţii financiare nonbancare şi instituţii de credit de cel puţin 8 ani, după absolvirea studiilor universitare cu licenţă. Doi dintre cei patru, din punctul nostru de vedere, nu au absolut nicio experienţă, au fost parlamentari, au fost secretari de stat, au avut funcţii publice, dar acestea nu sunt profesii şi nu îţi dau vechime într-o profesie tehnică. (…) Se pune întrebarea dacă profesorii universitari au această experienţă. Legea nu detaliază, CCR nu a explicat, deşi au fost două precedente. Nu s-a lămurit că dacă eşti profesor universitar în domeniul economic, îndeplineşti condiţia", a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Alexandru Badea, consilierul grupului USR de la Camera Deputaţilor pe probleme juridice.

Potrivit sesizării USR către CCR, Leonardo Badea nu îndeplineşte condiţia de vechime, el ocupând de-a lungul timpului mai multe funcţii şi demnităţi: deputat şi senator, preparator, asistent, lector, secretar…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner