USR lansează primul index dedicat actelor normative adoptate de administraţia publică locală

121

Uniunea Salvaţi România (USR) anunţă lansarea primului index normativ local din România, care conţine, într-un format accesibil, documente oficiale relevante emise de autorităţile administraţiei publice locale.

Acesta se găseşte pe hcl.usr.ro, iar principalul său avantaj este acela că permite realizarea de căutări după cuvinte cheie atât în titlul, cât şi în conţinutul hotărârilor, al dispoziţiilor de primar şi al proceselor verbale încheiate la nivelul primăriilor şi al consiliilor locale sau municipale, informează USR, prin intermediul unui comunicat.

Conform aceleiaşi surse, majoritatea autorităţilor administraţiei locale publică actele normative locale în format PDF scanat, "ceea ce face imposibilă indexarea lor în motoarele de căutare". Voluntarii USR au realizat un sistem prin care documentele oficiale sunt descărcate de pe site-urile primăriilor, apoi transformate din format pdf în format text, cu ajutorului unui software OCR, apoi sunt încărcate pe site şi indexate folosind un motor de căutare local.

"Încă de când am ajuns în Consiliul General am spus că cel mai mare obstacol în calea transparenţei la Primăria Capitalei este maniera în care sunt gestionate documentele oficiale. Chiar şi atunci când sunt puse pe site, acestea sunt încărcate într-un format care nu îţi dă posibilitatea să lucrezi efectiv cu documentele respective. Bugetul, de exemplu, vine într-un format în care nu poţi verifica dacă s-au strecurat erori în tabele, nu poţi să mergi automat la o anumită secţiune, nu poţi să cauţi un anumit capitol bugetar sau o instituţie. Pur şi simplu, formatul în care ne sunt transmise aceste informaţii face extrem de dificilă depistarea erorilor sau a portiţelor lăsate intenţionat de către decidenţi", a declarat preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring.

În prezent, pe hcl.usr.ro sunt încărcate documente emise de autorităţile publice locale din Bucureşti…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata