Vâlcov despre "taxa pe lăcomie": Nu urmărim să luăm bani de la bănci, vizăm ca ratele românilor să scadă

0 93

Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a declarat că Guvernul nu urmăreşte să bani de la bănci prin "taxa pe lăcomie", ci vizează o scădere a ratelor românilor cu 10-15%.

"Dacă trec de 1,5 %, noi le punem o taxă, se cheamă de lăcomie, cu cât te lăcomeşti să ai acest ROBOR mai mare, cu atât taxa creşte. Dacă cobori sub acest nivel de 1,5, taxa este zero. Ce se va întâmpla sau ce urmărim să se întâmple ? Nu urmărim să luăm niciun ban de la bănci, sub nicio formă. Dorim însă, ca prin înţelegerile pe care le-au avut atunci când au mărit acest nivel al ROBOR-ului, poate Crăciunul şi Revelionul este un bun moment să se gândească şi de la 1 ianuarie să vedem un nivel scăzut al ROBOR-ului şi, astfel, ratele românilor să scadă cu aproximativ 10-15%, asta ar însemna un ROBOR de 1,5%, înseamnă că ratele bancare ale românilor vor scădea undeva la 10-15%. Şi atunci toată lumea ar fi fericită, şi românii ar plăti rate aşa cum trebuie şi aşa cum sunt în restul Europei (…) nici băncile nu ar plăti nicio taxă şi şi Guvernul este liniştit că măsurile pe care le ia, de creştere a salariilor, măsurile de creştere a economiei, nu sunt toate înghiţite şi strânse de pe piaţă, toate aceste venituri, şi duse în altă parte", a declarat Darius Vâlcov, miercuri seară, la Antena 3.

El a precizat că măsura privind ROBOR de 1,5% este singura pe care Guvernul o are în vedere în privinţa băncilor, întrebat în acest sens.

Fiind întrebat dacă există riscul real ca prin măsura privind ROBOR să se blocheze creditarea, Vâlcov a răspuns: "Creditarea este oricum blocată în România".

"Astăzi suntem într-o situaţie în care doar 75% din banii care sunt colectaţi de pe piaţă sunt aruncaţi în creditare. Deci, practic, luăm 100 de lei din depozite de la populaţia din România şi întoarcem doar 75 de lei pentru dezvoltarea companiilor şi dezvoltarea personală a…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x