Valer-Daniez Breaz de Ziua Mondială a Culturii: „Lumea este o imensă scenă şi singurul lucru cu adevărat important este frumuseţea jocului, nu grandoarea rolului”

De Ziua Mondială a Teatrului, Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniez Breaz informează într-un mesaj pe care l-a transmis că pentru a discuta despre cultura României într-un context universal înseamnă să fie valorificat imensul fond patrimonial al teatrului național, deoarece actorii reprezintă datorită admirabilității și al talentului lor, șefi supremi ai abstractului și al lumii spirituale românești ce se află peste tot în această lume.

„Cultura teatrală trebuie să revină, cu celeritate, în programele educaţionale, într-o necesară misiune de conştientizare a patrimoniului pe care cultura română îl are şi în această direcţie. A vorbi despre cultura naţională în context universal presupune, la loc de cinste, şi valorificarea imensului fond patrimonial al teatrului românesc întrucât, trebuie să recunoaştem deschis, actorii sunt, prin excelenţă, ambasadori ai spiritualităţii româneşti pretutindeni în lume, iubiţi, respectaţi, percepuţi ca modele”– a declarat Valer-Daniez Breaz.

„‘Teatrul, după părerea mea, nu e un gen de artă, ci o artă de sine stătătoare’ – spunea dramaturgul I.L. Caragiale în articolul său ‘Oare teatrul este literatură?’. Nu întâmplător, suntem tentaţi să aşezăm sărbătoarea dedicată tuturor reprezentanţilor lumii teatrului, fie ei persoane sau instituţii, sub acest semn de nobleţe al artei totale, care depăşeşte graniţele uzuale dintre categoriile estetice şi formele de exprimare specifice artelor consacrate. Dincolo de puterea de a fi oglindă multiplă a lumii, teatrul are şi rol curativ: pune în faţa publicului marea provocare a introspecţiei şi, obligatoriu, stârneşte dorinţa de a continua Povestea” a mai adăugat Ministrul Culturii.

În această zi specială a culturii, Ministrul Breaz, susține să oferim o plecăciune, un semn de admirație culturală tuturor celor ce fac să întâmple întâlnirea lumii cu arta: actorii, oamenii teatrului și creatorii de piese.

„(…)La ceas aniversar, le dorim tuturor celor care slujesc şi promovează arta teatrală să fie încununaţi cu talent şi lauri şi să se bucure de toate satisfacţiile pe care întâlnirea cu publicul le poate oferi! Le spunem, cu recunoştinţă, La mulţi ani!”, a fost mesajul transmis de Ziua Mondială a Teatrului

Sursa: agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata