Valoarea medie a costului reparaţiilor auto, pentru toate mărcile, a crescut

Din studiul realizat de Biroul Asigurărilor de Autovehicule din România (BAAR) reiese că valoarea medie a costului reparaţiilor auto, pentru toate mărcile, din ţara noastră, a crescut cu 8,37%, în 2020 faţă de anul precedent.

Concluziile studiului au scos în evidenţă faptul că, în perioada analizată, se observă o variaţie a preţului unor repere similare, cu procentaje care diferă în funcţie de marcă, respectiv între -2,8% la Dacia şi 8,9% la Ford.

„Creşterea este una relativ moderată, dacă luăm în calcul şi evoluţia cursului mediu anual de schimb în lei pentru un euro (creştere cu 1,94% în 2020 faţă de 2019)”, se arată în cercetarea de specialitate.

În anul 2020, faţă de anul anterior, valoarea medie a costului reparaţiilor pentru toate mărcile a înregistrat un salt de 8,37%, de la 7.061 de lei (fără TVA) până la 7.652 de lei (fără TVA).

În contextul numărului şi din statisticile publicate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) relevă faptul că, la finalul anului 2020, erau înmatriculate la nivel naţional 9,2 milioane de vehicule, în creştere cu 5,4% faţă de 2019, când erau înregistrate 8,7 milioane de unităţi. Dintre acestea, o pondere semnificativă, de aproape 80%, aparţine categoriei de autoturisme (7.274.728 unităţi), principalele mărci fiind: Dacia (18,55%), Volkswagen (17,33%), Opel (10,41%) şi Ford (7,54%). Cumulate, cotele acestor mărci reprezintă un procentaj semnificativ, de peste jumătate din total (53,84%).

Din punct de vedere legal, studiul BAAR se înscrie pe linia atribuţiilor instituţiei prevăzute de lege şi de prevederile statutare ale asociaţiei de a întocmi statistici şi analize periodice care au legătura cu asigurarea RCA şi domeniile conexe acesteia.

Principalul obiectiv al cercetării, a fost acela de a analiza evoluţia preţului mediu al principalelor piese de schimb, folosite frecvent în repararea autoturismelor, în intervalul 2019 – 2020.

Sursa informaţiilor referitoare la preţurile medii ale reparaţiilor şi pieselor de schimb o reprezintă compania Audatex, iar costurile reperelor sunt exprimate în lei, fără TVA.

Aşadar, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România este o asociaţie profesională care are ca membri toate societăţile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata