Vești noi! România are șanse mari de a adera la spațiul Schengen

0 146

Un subiect controversat a revenit în centrul atenției opiniei publice. Se pare că există vești bune privind aderarea României la spațiul Schengen.

PNL are în plan ca țara noastră să adere în cel mult un an, la spațiul Schengen. Acest anunț a fost dat chiar de către președintele liberalilor, Ludovic Orban.  El susține faptul că liberalii se angajează prin intermediul programului politic ce are în vedere alegerile europarlamentare, să îndeplinească câteva scopuri, printre care și încetarea MCV, aderarea României la Schengen dar și la zona euro.

„Ne angajăm, dar acest lucru va depinde şi de ce se va întâmpla la alegerile parlamentare, să atingem câteva obiective care într-adevăr să pună România pe picior de egalitate cu celelalte ţări ale UE. Primul este încetarea MCV, nu aşa cum îşi imaginează alţii. Încetarea MCV nu se poate realiza decât transpunând în legislaţia din România recomandările din cadrul MCV, Comisiei de la Veneţia şi respectând principiile articolului 2 privind statul de drept din Tratatul UE. Ne angajăm ca în maxim un an de la preluarea guvernării România să devină ţară membră Schengen. (…) Susţinem – şi ne angajăm ca obiectiv fundamental – aderarea României la zona euro, pentru că asta conferă o garanţie că România va face parte din rândul statelor care constituie un nucleu puternic, iar trecerea la zona euro va furniza o serie de avantaje pe care nu le avem astăzi”, a afirmat Orban, potrivit Agerpres.

„Pentru noi, un obiectiv fundamental este acela ca într-un timp cât mai scurt venitul românilor să ajungă cât mai aproape de venitul mediu al UE”, a mai adăugat Ludovic Orban.

Partidul Liberal are în plan ca exercițiul financiar multianul al UE ce va urma, să pună la îndemâna României resurse măcar egale cu exercițiul financiar 2014-2020.

„Ne propunem să utilizăm toate resursele care există la dispoziţia României pentru a susţine capitalul românesc, pentru a-i creşte competitivitatea, pentru a avea acces la fondurile de cercetare şi inovare. (…) Ne propunem să fructificăm toate resursele care sunt puse la dispoziţie, nu cum se întâmplă astăzi, în care miliarde de euro sunt ţinuţi la graniţa ţării fără niciun fel de şanse să-i aducem din cauza incompetenţei şi centralismului birocratic al unor guvernanţi. Toate resursele trebuie folosite pentru a asigura calitatea vieţii pentru cetăţenii români, indiferent dacă trăiesc în municipii, oraşe şi în mediul rural”, a explicat Orban.

Oficialul a susținut și investițiile în infrastructură, creșterea calității serviciilor medicale și a învățământului. Liderul de partid a explicat că PNL sprijină Parteneriatul estic, integrarea Republicii Moldova în Europa și o solidaritate euro-atlantică.

Acesta a susținut că sloganul PNL „România în primul rând” nu este naționalist deloc.

„Acest slogan de fapt exprimă voinţa noastră, a liberalilor, şi sunt convins a fiecărui român, ca România să fie în primul rând a UE, partener egal la toate deciziile care se iau la nivelul UE, un stat respectat, apreciat, care poate să influenţeze deciziile la nivel european”, a susținut Orban.

Sursa: capital.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x