VIDEO/ Viața unui operator la 112: de la fetița de 10 ani care și-a salvat mama, la românii care sună ca să-şi încarce cartelele telefonice


Serviciul Unic de Urgență 112 a împlinit luni 15 ani.

Peste 12,7 milioane de apeluri au fost înregistrate anul trecut la Serviciul Unic de Urgență 112. Mai puțin de jumătate dintre apeluri au fost urgențe.
Românii au sunat, în foarte multe cazuri, nu doar din greșeală, ci și intenționat, pentru probleme care nu țin de 112: nu pot returna produse la magazin, este zi şi este aprinsă lumina pe stradă, vor să îşi încarce cartela telefonică, vor să afle mersul trenurilor sau vor să știe cine ar trebui să le monteze aragazul.
În primele 10 luni din 2018, un bărbat din Bucureşti a apelat 112 de peste 21.000 de ori.
Un operator 112 preia în medie, zilnic, între 300 și 500 de apeluri.

 

Operatorii Serviciului Unic de Urgență 112 se confruntă de nenumărate ori cu situații speciale, de la cele neobișnuite, precum solicitarea de ajutor pentru reîncărcarea cartelei sau pentru salvarea unei păsări care se îneacă, până la cele emoționante, precum apelul unei fetițe de 10 ani care a știut unde să ceară ajutor pentru mama ei.

Libertatea a vorbit cu unii dintre operatorii 112 și cu coordonatori ai salvatorilor de la Centrul Municipal Integrat pentru Situații de Urgență și vă prezintă câteva dintre solicitările care i-au impresionat.
Povestea copiilor blocați la graniță care a ajuns la 112. „Un caz în care îți pui sufletul te marchează”
Lilia Rusu lucrează ca operator 112 chiar de la înființarea Serviciului și în cei 15 ani de muncă a auzit de toate, de la solicitări neobișnuite, poate amuzante dacă nu ar fi situația în care linia este blocată în detrimentul unei urgențe reale, și până la cazuri triste, accidente cu victime sau urgențe în care sunt implicați copii.

Ea și colegele…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata