Zeci de ţări se angajează să inverseze degradarea habitatelor naturale, pe fondul ”urgenţei planetare”

Foto: facebook.com
0

Până în anul 2030, lideri din 64 de ţări şi Uniunea Europeană au semnat luni un angajament pentru inversarea pierderilor fără precedent la nivelul habitatelor naturale, relatează agenţia DPA.

Printre numeroasele obistive punctate in acest angajament se evidenţiază:

”Prin susţinerea acestui Acord pentru Natură ne angajăm nu doar la cuvinte, ci şi la acţiune semnificativă şi responsabilitate reciprocă pentru a aborda urgenţa planetară”, au convenit semnatarii.

”Ştiinţa demonstrează în mod clar că pierderea biodiversităţii, degradarea suprafeţelor terestre şi a oceanelor, poluarea, epuizarea resurselor şi schimbările climatice sunt accelerate într-un ritm fără precedent”, se mai arată în document.

”Această accelerare provoacă un prejudiciu ireversibil sistemelor noastre care susţin viaţa şi agravează sărăcia şi inegalităţile, precum şi foametea şi malnutriţia”, indică acordul.

În cele mai importante angajamente se include plasarea biodiversităţii în centrul revenirii în urma crizei declanşată de noul coronavirus prin; -susţinerea lanţurilor de aprovizionare durabile;

-stoparea activităţilor de pescuit nereglementate;

-eliminarea până în 2050 a scurgerilor de plastic în oceane; şi

-stoparea traficului ilicit de animale sălbatice.

În cadrul acestui angajament în care include cele 64 de ţări, printre semnatari se numără preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson.

Însă, liderii unora dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial – Brazilia, China, India şi Statele Unite – nu au participat.

Prezentul acord vine cu puţin timp înaintea unei reuniuni la nivel înalt a ONU pe tema biodiversităţii, organizată miercuri, considerată o oportunitate pentru lideri de a-şi spori angajamentele privind combaterea degradării mediului, notează DPA.

La începutul lunii septembrie,în urma unui important raport al ONU, care a constatat că niciunul dintre cele douăzeci de obiective globale privind biodiversitatea, convenite cu zece ani în urmă şi având ca termen limită anul 2020, nu a fost pe deplin îndeplinit.

În luna mai 2021, convenţia COP15 pentru biodiversitate, care va avea loc la Kunming, în China, va conveni asupra unei strategii pe zece ani pentru stoparea distrugerii habitatelor naturale.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata