Ziua Universala a Iei

La data de 24 iunie. Ziua Universală a Iei este sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume.

Iraida Florea, cu ocazia Zilei Universale a Iei,  aduce un omagiu cămăşii naţionale prin organizarea, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Cultură Prahova, a unei expoziţii inedite care urmăreşte valorificarea şi promovarea portului popular românesc autentic în context contemporan.

Aceasta este vernisată miercuri, de la ora 11,00, la Palatul Culturii din Ploieşti.

„Expoziţia se doreşte a fi o expoziţie inedită, un parcurs al costumului etnic românesc într-un itinerariu fotografic, tradiţional şi de couture. În expoziţie veţi putea admira costume naţionale autentice din propria-mi colecţie, costume hyperboreene, ceea ce înseamnă că veţi vedea un costum couture restilizat cu piese autentice de costum naţional şi cu piese contemporane de modă create de mine şi, nu în ultimul rând, veţi putea vedea ultima parte a proiectului fotografic Hyperborean Folklore – fotografie artistică de modă care surprinde zeiţele hyperboreene, fiice ale pământului românesc şi din alte popoare înveşmântate cu acest costum hyperborean”, spune Iraida Florea.

La începutul anului 2013, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, în 2012, a propus ca data de 24 iunie (sărbătoarea de Sânziene) să devină o zi dedicată iei şi să fie numită Ziua Universală a Iei. Prima marcare a acestei zile a avut loc la 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica).

Astăzi, evenimentul este marcat în peste 50 de ţări şi 300 de localităţi, de pe şase continente. Ziua Universală a Iei a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind marcată atât de ambasadele României, cât şi de misiunile diplomatice în România.

Asadar, ediţia a VII-a a Zilei Universale a Iei se desfăşoară sub tema „#AcasălaOrigini – Fotografii pentru o generaţie”, prin care se doreşte conectarea oamenilor – unii aflaţi departe de casă, dar mereu legaţi de pământul strămoşesc, cu ajutorul fotografiei. În acest sens, comunitatea „La Blouse Roumaine” lansează invitaţia de a lua parte la crearea celei mai mari expoziţii online. Cei care doresc să participe se vor fotografia purtând o ie, o cămaşă sau, de preferat, întreg portul tradiţional popular românesc în faţa casei, a clădirii unde locuiesc, la poartă, în grădină, într-un parc din apropiere sau oriunde înseamnă „acasă” pentru fiecare.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata