3 afecțiuni în care sunt indicate suplimentele cu colagen

De Continut Sponsorizat Publicitate Sănătate 217 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Colagenul reprezintă cea mai mare sursă de proteină din organism (aproximativ 30% din totalul proteinelor) și joacă un rol esențial atunci când vorbim de structura și rezistența pielii, mușchilor, oaselor și nu numai. Colagenul se găsește și în organe, în vasele de sânge și în mucoasa intestinală. Știința a identificat până la momentul actual 28 de tipuri diferite de colagen, însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția naturală scade. Mai mult, colagenul existent se degradează într-un ritm mai rapid.

O caracteristică distinctivă a colagenului este că nu poate fi măsurat direct, de exemplu, printr-un test de sânge. Cu toate acestea, există semne și simptome care indică o scădere a nivelului de colagen. De exemplu, poți observa modificări la nivelul pielii (devine mai ridată, își pierde din elasticitate) sau dureri articulare. Mai mult, rigiditatea articulațiilor trebuie să te pună pe gânduri, deoarece deficitul de colagen este responsabil pentru mai multe tipuri de afecțiuni.

În continuare îți vom prezenta care sunt problemele medicale ce necesită suplimentarea cu colagen.

  1. Artrita

Artrita este o afecțiune inflamatorie și apare ca o disfuncție a sistemului imunitar. Aceasta afectează articulațiile și poate aduce un disconfort considerabil, dar și limitări în ceea ce privește mobilitatea. În acest caz, colagenul este un supliment indispensabil pentru artrită, deoarece îmbunătățește flexibilitatea și elasticitatea ligamentelor, precum și pe cea a articulațiilor. Simptomele cele mai evidente în cazul acestei boli sunt durerile și rigiditatea de la nivelul articulațiilor, mobilitatea scăzută, oboseala și sensibilitatea la atingere. Dacă te confrunți cu astfel de simptome, consultă un specialist pentru a afla care sunt dozele recomandate în cazul tău și ce alte măsuri poți lua pentru a împiedica evoluția acestei probleme medicale.

  1. Boala oaselor fragile

Boala oaselor fragile se mai numește și osteogeneză imperfectă, iar numele este dat de faptul că persoanelor care suferă de această afecțiune li se sparg oasele precum sticla. Practic, sunt predispuse la fracturi osoase, iar cauza acestei boli este un defect genetic în metabolismul colagenului. Așadar, din cauza acestui deficit, oasele nu au suficientă rezistență și se fracturează chiar și la presiuni mici. Potrivit Webmd, această afecțiune se transmite pe cale genetică, iar simptomele cuprind: fracturi osoase, apariția vânătăilor, probleme respiratorii, oboseala, dinți fragili, pierderea auzului și sensibilitatea la căldură.

  1. Boli reumatologice

Bolile reumatologice, inclusiv colagenozele sau conectivitele, sunt afecțiuni complexe asociate cu anomalii ale țesuturilor conjunctive, în special ale colagenului. Printre acestea se numără lupusul (lupusul eritematos sistemic), sclerodermia și dermatomiozita. În cadrul acestor boli, sistemul imunitar atacă ţesuturile bogate în colagen.

În concluzie, colagenul joacă un rol esențial în menținerea integrității pielii, mușchilor, oaselor și a altor țesuturi. Cu toate acestea, în procesul natural de îmbătrânire, producția de colagen scade, iar calitatea acestuia se diminuează. Mai mult, deficitul de colagen sau sinteza ineficientă a acestui element în organism cauzează diverse afecțiuni. Integrarea cu atenție a suplimentelor de colagen în tratamentul acestor probleme medicale este foarte importantă pentru remedierea simptomelor.