Bangladesh promite sondaje gratuite și corecte după ce SUA avertizează cu privire la restricțiile vizelor

De Jurnalul Național Externe Politică 145 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Bangladesh va lua măsuri pentru a aborda și a preveni practicile ilegale sau amestecul în alegerile sale, au declarat autoritățile, la o zi după ce Statele Unite au amenințat cu restricții asupra cetățenilor națiunii din Asia de Sud care îi subminează.

Îngrijorarea a izbucnit după ce acuzațiile de fraudare a voturilor și vizarea opoziției politice au distrus alegerile naționale din 2014 și 2018, acuzații negate de guvernul prim-ministrului Sheikh Hasina, al cărui partid Liga Awami le-a câștigat pe ambele.

Sondajele din 2014 au fost boicotate de rivalul Partidul Naționalist din Bangladesh (BNP) al fostului prim-ministru Khaleda Zia.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că SUA adoptă o nouă politică de restricționare a vizelor pentru bangladeshii care subminează procesul electoral democratic la nivel național.

Blinken a spus că SUA susțin „alegeri naționale libere, corecte și pașnice” și i-ar viza fie pe susținătorii pro-guvernamentali, fie pe susținătorii opoziției din națiunea profund polarizată.

„Anunț această politică pentru a oferi sprijinul nostru tuturor celor care doresc să promoveze democrația în Bangladesh”, a spus Blinken, care are deja autoritatea conform legii SUA de a restricționa vizele în cazul amestecului electoral.

El a spus că mișcarea ar putea afecta actualii sau foștii oficiali și politicieni și membri ai forțelor de ordine, a justiției și a serviciilor de securitate „crezute a fi responsabile sau complice la subminarea procesului electoral democratic din Bangladesh”.

„Organizarea unor alegeri libere și corecte este responsabilitatea tuturor – alegătorilor, partidelor politice, guvernului, forțelor de securitate, societății civile și mass-media”, a spus el într-un comunicat.

Ca răspuns, Ministerul de Externe din Bangladesh a emis o declarație joi, asigurând alegeri libere și corecte, programate în ianuarie anul viitor.

„Aparatul guvernamental va lua măsurile necesare pentru a preveni și a aborda orice practici sau interferențe ilegale… pentru a compromite desfășurarea fără probleme și participative a alegerilor”, se arată în comunicat.

„Procesul electoral va rămâne sub strictă vigilență, inclusiv de către observatorii internaționali, acreditați de Comisia Electorală”.

Comisia își păstrează capacitatea de a-și îndeplini funcțiile în deplină independență, credibilitate și eficiență, a adăugat ministerul.

Premierul Hasina asigură alegeri corecte

Vorbind la Forumul Economic Qatar din capitala Doha miercuri, Hasina a promis, de asemenea, alegeri corecte.

„Sunt aici pentru a asigura drepturile de vot ale poporului nostru, deoarece oamenii ar trebui să decidă cine va conduce țara. Este puterea oamenilor. Vreau să asigur puterea oamenilor”, a spus ea.

„Nu sunt aici pentru a prelua puterea, mai degrabă vreau să împuternicesc oamenii noștri. Ar trebui să aibă dreptul de a-și alege guvernul. Deci, sub guvernul nostru, cu siguranță alegerile vor fi libere și corecte.”

Răspunzând declarațiilor lui Blinken, Hasina a spus: „În ceea ce privește SUA, puteți vedea că domnul Trump nu a acceptat rezultatele. Ce au de spus acum? Le-am spus tuturor, dacă vor să trimită observatori, o pot face.”

Hasina, care a păstrat controlul strict asupra națiunii din Asia de Sud de la venirea la putere în 2009, a fost acuzată de încălcarea drepturilor omului, distrugerea libertății presei, suprimarea disidenței și încarcerarea criticilor, inclusiv a mulți susținători BNP.

BNP a cerut ca Hasina să demisioneze și ca următoarele alegeri să fie organizate sub un guvern interimar neutru, o cerere pe care guvernul ei a respins-o.

„Această nouă politică de vize demonstrează încă o dată că comunitatea internațională este sigură că nu sunt posibile alegeri libere și corecte sub acest guvern”, a spus un lider senior al BNP, Zahir Uddin Swapon.

Hasina este în general văzută ca un aliat occidental, cu opoziția ei față de grupurile musulmane de linie dură și politicile favorabile afacerilor. Ea are legături deosebit de strânse cu India vecină. China a căutat, de asemenea, influență în a opta țară ca populație din lume, investind miliarde de dolari în proiecte de infrastructură.

Dar SUA sub președintele Joe Biden și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului, precum și o lege privind securitatea digitală, care a fost văzută ca o modalitate de a reduce disidența online. Washingtonul nu a invitat Bangladeshul la două summituri despre democrații pe care le-a găzduit.

Din decembrie 2021, SUA au menținut sancțiunile împotriva unei unități de poliție de elită care vizează criminalitatea și terorismul, care a fost acuzată de crime extrajudiciare și dispariții forțate.

Analistul politic din Bangladesh Badiul Alam Majumdar a salutat noile restricții din SUA legate de alegeri.

„Văd această restricție ca pe o măsură preventivă”, a adăugat el. „Acest lucru ar putea împiedica eforturile indivizilor de a truca alegerile în favoarea lor”.

Sursa – www.aljazeera.com