Belarus ar putea găzdui arme nucleare strategice, spune Lukașenko

De Jurnalul Național Actuale Externe 148 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Principalul aliat al Rusiei ridică avantajul și înclină Occidentul într-o adresă televizată de ore.

Armele nucleare strategice ruse ar putea fi desfășurate în Belarus împreună cu o parte din arsenalul nuclear tactic al Rusiei, a declarat președintele belarus Alexander Lukașenko.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că țara sa intenționează să desfășoare arme nucleare tactice, cu rază relativ scurtă de acțiune și cu randament redus, în Belarusul vecin.

Armele nucleare strategice, cum ar fi focoasele purtate de rachete, pe care Lukașenko le-a menționat în timpul discursului său privind starea națiunii, ar reprezenta o amenințare și mai mare, dacă Moscova le-ar muta pe teritoriul aliatului său.

Atât Lukașenko, cât și Putin au susținut că puterile occidentale vor să ruineze Rusia și Belarus.

„Eu și Putin vom decide și vom introduce aici, dacă va fi nevoie, arme strategice și ei trebuie să înțeleagă asta, ticăloșii din străinătate, care astăzi încearcă să ne arunce în aer dinăuntru și din exterior”, a declarat liderul belarus într-un discurs televizat de ore. către națiune. „Nu ne vom opri la nimic pentru a ne proteja țările, statul nostru și popoarele lor.”

El a adăugat că nu se teme de posibilitatea unor noi sancțiuni occidentale împotriva Belarusului, susținând anterior că Minsk a fost forțat să iasă din cauza presiunii occidentale „fără precedent” și a insistat că desfășurarea nu a încălcat acordurile internaționale.

Apel la armistițiu

Lukașenko a spus că Minsk este pregătit să-și apere suveranitatea prin orice mijloace necesare, inclusiv prin arme nucleare.

Președintele belarus a susținut că sprijinul occidental pentru Kiev a crescut probabilitatea izbucnirii unui război nuclear în Ucraina și că forțele speciale din Belarus se află la granița de sud a țării cu Ucraina „pentru a preveni provocările”.

Chiar și așa, el a cerut un „armistiu” în Ucraina și discuții „fără condiții prealabile” între Moscova și Kiev.

„Trebuie să ne oprim acum, înainte să înceapă o escaladare. Îmi voi asum riscul de a sugera încheierea ostilităților… o declarație de armistițiu”, a spus el.

„Toate problemele teritoriale, de reconstrucție, de securitate și de altă natură pot și ar trebui soluționate la masa negocierilor, fără condiții prealabile”, a adăugat Lukașenko, care este la putere din 1994.

„Ca rezultat al eforturilor Statelor Unite și ale sateliților săi, un război la scară largă a fost declanșat în (Ucraina) … un al treilea război mondial cu incendii nucleare se profilează la orizont”, a spus el.

Dar Kremlinul a minimalizat apelul lui Lukașenko la pace vineri, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând: „Nimic nu se schimbă în contextul Ucrainei… Operațiunea militară specială continuă, deoarece aceasta este singura modalitate de a atinge obiectivele pe care țara noastră le are astăzi. .”

Belarus a permis forțelor ruse să-și folosească teritoriul ca rampă de lansare pentru ofensiva Moscovei, dar Lukașenko a refuzat până acum să trimită trupe peste graniță.

Sursa – www.aljazeera.com