Când a fost realizat cel mai mare ștrand din Europa, la București?

De Jurnalul Național Actuale Construcţii 123 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Încă din perioada interbelică, sute de români își petreceau zilele libere de vară la cel mai mare ștrand din Europa, aflat chiar la București. A fost comparat de presa vremii, cu un mic oraș, construit în doar 25 de zile și finalizat complet în 52 de zile.

Cât costa biletul de intrare și de ce dotări beneficiau turiștii

Concret, în anul 1929, se anunţa construcția celui mai mare ștrand din Europa.

Astfel, „În cea mai frumoasă poziție a Capitalei, la Șosea, un gard din beton armat, lung de 2 kilometri, împrejmuiește terenul pe care se construiește un ștrand de dimensiuni și instalație fără pereche în Europa” – așa s-a anunțat construcția ștrandului Kiseleff în 1929.

În contextul arhitectural, proiectul Ștrandul Kiseleff a fost conceput de arhitectul Marcel Iancu, cel care a proiectat și casa negustorului de vinuri Jean Fuchs, considerată prima casă cubistă din Bucureşti. Construcția a fost comparată de presa vremii cu un mic oraș, ridicat în doar 25 de zile.

Sute de români vizitau micul oraș cu cele mai moderne dotări

Întregul proiect a fost finalizat după 52 de zile, din mai până în iulie 1929. Astfel, în mai puțin de două luni de zile, românii din București se puteau lăuda cu cel mai mare bazin din Europa. Aici, în fiecare vară, veneau sute de persoane pentru a se bucura de dotările moderne și utile mai ales pentru sportivi.

Românii erau extrem de entuziasmați de ideea relaxării la plajele special amenajate cu nisip, în bazinele cu apă sau practicând sporturi nautice. Principala preocupare în cadrul proiectului a fost construcția bazinului, la care lucrau zi și noapte 3.000 de muncitori și 150 de căruțași.

„Ştrandul Kiseleff – cel mai mare bazin din Europa”

În anul 1929, toate ziarele, dar nu numai, lăudau construcția superbă și colosală de la București. O reclamă din Revista Generală Ilustrată prezenta Ştrandul Kiseleff într-o notă comercială, enumerând toate dotările ce-i puteau atrage pe turiști în zonă:

Astfel, „Ştrandul Kiseleff – cel mai mare bazin din Europa. Cea mai mare plajă artificială. 200 de cabine. 14.000 mp plaje de nisip. Plaja şi baia deschise de la ora 6 dimineaţa până la ora 8 seara. Supravegherea bazinului, încredinţată la profesori de înot speciali şi membrilor federaţiunilor sportive. Personal special de salvare. Bazin special pentru copii.

Aparate de educaţie fizică. Piste pentru curse. Tenis. Cabinet medical condus din doi medici. Restaurant – Brasserie – Cafenea – Magazine diverse – Poştă – Telefon – Telegraf – Poştă specială pentru emisiune de radio – Jazz berlinez. Parchet special pentru dans pe plajă. Renumitul restaurant Elysee la dispoziţia Onor. Public până la miezul nopţii”.

Cât costa intrarea la Ştrandul Kiseleff din București?

La Ştrandul Kiseleff din București te puteai relaxa, în timp ce copiii puteau lua lecții de înot la profesorul Focșa, din informaţiile jurnaliștilor vremii. Costumele de baie se puteau închiria la prețuri decente, astfel că nu era nevoie ca românii să le aducă de acasă.

Un bilet de intrare la Ştrandul Kiseleff, redenumit ulterior Ştrandul Tineretului, costa 50 de lei de persoană, cu drept la baie și cabină. Accesul la ștrand după ora 21:00 costa 20 de lei de persoană. Astăzi, din păcate, locul este uitat spre distrugere. Mulți avertizează că cei mici se pot îmbolnăvi în zonă.

Sursa – playtech.ro