Care este oraşul din România fără nume de străzi?

De Jurnalul Național Actuale Utile 392 citiri
4 min citire
 

Un oraș din România surprinde cu un detaliu extrem de interesant. Acolo este o situație neobișnuită în ceea ce privește denumirea străzilor. La un numit moment, s-a renunțat la denumirile de străzi și s-a folosit un alt sistem bazat pentru identificarea locațiilor.

Orașul din România fără nume de străzi

În România există o localitate unică și intrigantă cunoscută sub numele de Pecica. Această mică așezare urbană este remarcabilă atât pentru frumusețea sa pitorească, ci și pentru aspectul unic care o deosebește de majoritatea orașelor și satelor din țară: este orașul fără nume de străzi.

Până în anul 1964, actualul oraș Pecica era împărțit în două sectoare distincte: Pecica 1, care corespundea părții române, și Pecica 2, reprezentând partea maghiară a localității. Această divizare implica administrarea separată a celor două părți, fiecare având propriul său primar.

Odată cu reforma administrativă din 1964, cele două sectoare s-au unit și au format comuna Pecica. Acest pas important în evoluția localității a avut loc într-un moment cheie din istoria sa. Mai târziu, în 2004, Pecica a primit statutul de oraș, consolidându-și poziția ca o așezare urbană în dezvoltare.

Un aspect distinctiv al acestei evoluții este legat de denumirea străzilor în cele două părți ale orașului. În fosta parte maghiară a orașului, străzile aveau nume în limba maghiară.

În contrast, în partea română a orașului, străzile nu aveau denumiri specifice. Aici, rezidenții erau identificați în documentele oficiale doar cu numele orașului, „Pecica”, și cu numărul casei.

Această diferență în denumirea străzilor a persistat până în anul 2002, când autoritățile locale au luat o decizie semnificativă. Au hotărât să implementeze un sistem unitar de numerotare a străzilor, utilizând cifre arabe.

Această schimbare a avut ca scop unificarea și simplificarea sistemului de adresare din oraș, eliminând diferențele între cele două sectoare și facilitând astfel identificarea și localizarea locuințelor.

Ce cred localnicii despre această decizie

Iustin Cionca, fostul primar al Pecicăi, este foarte mândru de pasul pe care l-a făcut la acea vreme. Spune că, atunci, era necesară numerotarea, având în vedere că Pecica era un oraș mare, cu 14.000 de locuitori.

În afirmaţiile sale, „Decizia pe care am luat-o la acea vreme a fost una foarte bună. Pecica avea 14.000 de locuitori, era o localitate mare, iar denumirea străzilor era obligatorie, cu atât mai mult cu cât ne propusesem să devenim oraş, lucru petrecut în anul 2004.

Doresc să mai adaug faptul că la intrarea în Pecica a fost montat un panou. Pe acest panou apare harta oraşului, cu toate străzile, iar acest lucru uşurează demersul de a găsi o stradă anume din oraş“, rememorează Iustin Cionca, fostul primar al Pecicăi.

Rezidenții din orașul Pecica sunt foarte încântați față de caracterul inedit al sistemului lor de numerotare a străzilor și susțin că acesta este mult mai util. De exemplu, atunci când cineva din afara orașului caută o adresă, ghidarea din partea localnicilor este mult mai eficientă așa.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,