Câte persoane se trec la întreținere dacă nu locuiește nimeni într-un apartament

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 143 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
La întrebarea, Câte persoane se trec la întreținere dacă nu locuiește nimeni într-un apartament? Aceasta este o dilemă pe care o au mulți români care dețin locuințe în care nu mai locuiesc de ceva timp. De cele mai multe ori sunt probleme cu asociația de proprietari, care nu ține evidența cheltuielilor corect pentru apartamentul respectiv. Se știe că proprietarii de locuințe au obligația, potrivit articolului HG 1588/2007, să declare numărul de persoane care locuiesc într-un apartament pe o perioadă mai mare de 15 zile lunar.

Astfel, câte persoane se trec la întreținere dacă nu locuiește nimeni într-un apartament?

S-a întâmplat de mult ori să vă treziți cu cheltuieli la întreținere, deși nu mai locuiți de ceva timp în acel apartament. Deși ați sesizat asociația de proprietari în acest sens, lucrurile nu s-au schimbat în niciun sens. Ba mai mult de atât, sunteți și restant la întreținere la finalul lunii. Unii administratori de bloc pun o persoană la apartamentele în care nu locuiește nimeni, însă nu au nicio justificare în acest sens.

De regulă, cheltuielile la întreținere se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc efectiv în clădire, dar și pentru cele care locuiesc temporar. Dacă acolo nu locuiește nimeni, cheltuielile sunt egale cu 0.

Proprietarul este scutit de la plata cheltuielilor lunare

O să fiți uimiți, dar legea specifică clar că atunci când casa nu mai este locuită permanent de nimeni, mai mult de 15 zile pe lună, proprietarul apartamentului este scutit plata cheltuielilor pe persoană cu privire la: apa rece, apa caldă și gazele naturale, energia electrică, cât și gunoiul menajer.

Atâta timp cât comitetul executiv nu eliberează niciun document care să justifice prezența unei persoane în mod frecvent în apartamentul în care, de fapt, nu locuiește nimeni, administratorii clădirii nu pot introduce o sumă de bani lunară pentru persoana respectivă.

Ce se întâmplă dacă ai restanțe la întreținere

Vești proaste pentru românii care stau la bloc. Termenul de plată pentru sumele datorate asociației de proprietari este de 30 de zile de la data afișării la avizier, arată Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Locatarii care nu plătesc la timp vor plăti penalizări de maximum 0.2 la sută pentru fiecare zi de întârziere. Penalizările după alte 30 de zile de la depășirea termenului practic. Asociația de proprietari poate să stabilească penalizări pentru sumele restante de cel mult 0.2% pentru ziua de penalizare.

Formularea din textul legii lasă la latitudinea reprezentanților asociației stabilirea exactă a procentului aplicat, arată avocatnet.ro. Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere intră în fondul de penalități al asociației de proprietari.

Cum poți să reduci facturile la întreținere cu 90%

Dacă îți propui să ai costuri reduse la facturile de întreținere, atunci varianta potrivită pentru tine ar fi o casă pasivă. Iată ce presupune asta și cât costă să îți construiești o astfel de locuință.

În țara noastră, astfel de case sunt încă destul de rare, asta pentru că puțini sunt cei care le construiesc și la fel de puțini sunt cei care au cunoștință despre o astfel de casă. Trebuie să știi că o casă pasivă nu face uz aproape deloc de sursele convenționale de încălzire și este construită în așa fel încât să îți asigure un interior cât mai confortabil, indiferent de ce temperatură este afară.

Însă pentru asta, foarte importantă este termoizolația locuinței, etanșeitatea, sistemul de ventilație.

Acestea sunt mult mai importante decât ar fi sistemul alternativ de alimentare cu energie. Mai trebuie să știi, de asemenea, că o astfel de construcție costă mai mult decât cea a unei case obișnuite, dar ulterior costurile privitoare la întreținerea te pot face să te bucuri de alegerea făcută.

Sursa – playtech.ro