Câţi ani va mai fi menţinută pe orbită Staţia Spatială Internaţională şi unde plănuieşte NASA să o prăbuşească pe Pământ la final?

3 min citire
Staţia Spaţială Internaţională, uriaşul laborator aflat în imponderabilitate, pe orbita terestră, a împlinit deja 20 de ani de când a fost lansată.

Peste câţiva ani de zile, aceasta va fi scoasă din uz. Ce se va întâmpla atunci cu staţia lansată în anul 2000?

Când va fi scoasă Staţia Spaţială Internaţională de pe orbită şi unde se va prăbuşi?

În contextul planurilor NASA, Stația Spațială Internațională va rămâne operaţională până la finele anului 2030.

Apoi, în ianuarie 2031, ansamblul care acum se află pe orbita Pământului se va prăbuşi într-o zonă îndepărtată a Oceanului Pacific, cunoscută drept “Punctul Nemo”.

Numele provine de la Căpitanul Nemo, celebru personaj din romanul “Douăzeci de mii de leghe sub mări”, scris de Jules Verne. Punctul Nemo este zona din Oceanul Pacific cea mai îndepărtată de orice suprafață de uscat, la circa 2.680 kilometri distanță de cele mai apropiate trei insule şi departe de orice rută a vapoarelor.

În acest sens, Punctul Nemo este folosit, de zeci de ani, ca un adevărat cimitir de resturi spațiale. Statele Unite, Rusia, Japonia şi ţările europene cu programe spaţiale au scufundat acolo peste 263 de resturi spaţiale din 1971 şi până acum, transmite  CNN.

Astfel, că peste câţiva ani de zile, Staţia Spaţială Internaţională va fi scoasă din uz.

 NASA: Viitorul staţiilor spaţiale aparţine companiilor private

În opinia lui Phil McAlister, director comercial al NASA, spune că Stația Spațială Internațională va fi înlocuită de platforme spaţiale operate de companii private.

Astfel, “Sectorul privat este capabil din punct de vedere tehnic și financiar să dezvolte și să opereze destinații comerciale pe orbită terestră joasă, cu asistența NASA. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim lecțiile noastre învățate și experiența operațională cu sectorul privat pentru a-i ajuta să dezvolte stații spațiale eficiente și fiabile, destinații sigure în spațiu”, a declarat oficialul NASA.

Reamintim că astronauţii chinezi au fost excluşi din programul Staţiei Spaţiale Internaţionale, iar China a lansat, în 2021, primul modul al propriei staţii spaţiale. Întreaga staţie ar trebui să devină operaţională până la finalul lui 2022.

Iar Rusia a anunţat deja că va părăsi proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale în 2025 şi are de gând să-şi lanseze propria staţie spaţială în anul 2030.