Cine este Mohammad Mokhber, președintele interimar al Iranului şi cum îşi aleg iranienii liderul?

De Jurnalul Național Actuale Externe Politică 124 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
În cursul zilei de ieri, elicopterul Bell 212, în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe, s-a prăbușit, iar cei doi au murit în accidentul de elicopter într-o zonă muntoasă din provincia Azerbaidjanul de Est. Ca urmare a acestei tragedii aviatice, Mohammad Mokhber este președintele interimar al Iranului, acesta ocupând până la acest moment al doilea loc ca importanță în stat.

Cine este Mohammad Mokhber, președintele interimar al Iranului

Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, prim-vicepreședinte al Iranului, a devenit președinte interimar după moartea lui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter la 19 mai, conform Constituției țării.

În calitate de președinte interimar, Mohammad Mokhber va face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, alături de președintele Parlamentului și de șeful sistemului judiciar din Iran, care va organiza noi alegeri prezidențiale în termen de 50 de zile de la moartea președintelui.

Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit în accidentul de elicopter

Născut la 1 septembrie 1955, Mohammad Mokhber, la fel ca și defunctul președinte iranian Ebrahim Raisi, este văzut ca fiind un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei, care iși asumă ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat, anterior fiind șeful Setad, un fond de investiții legat de liderul suprem

Mohammad Mokhber a ocupat al doilea loc ca importanță în stat

În anul 2021, Mohammad Mokhber a devenit prim-vicepreședinte, când Raisi a fost ales președinte, și a făcut parte dintr-o echipă de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în luna octombrie 2023.

Atunci Iranul a fost de acord să furnizeze rachete sol-sol și mai multe drone pentru armata rusă, iar echipa a inclus, de asemenea, doi oficiali de rang înalt din Garda Revoluționară iraniană și un oficial din cadrul Consiliului Suprem de Securitate Națională.

Mohammad Mokhber, președintele interimar al Iranului

Încă din anul 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mohammad Mokhber pe o listă de persoane și entități pe care le sancționa pentru presupusa implicare în „activități nucleare sau de rachete balistice”, iar doi ani mai târziu, l-a eliminat de pe listă. În 2013, Departamentul de Trezorerie al SUA a adăugat Setad și 37 de companii pe care le supraveghea pe o listă de entități sancționate.

Setad, al cărei nume complet este Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam, sau sediul pentru executarea ordinului imamului, a fost înființat în temeiul unui ordin emis de fondatorul Republicii Islamice, predecesorul ayatollahului Khamenei, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Acesta a ordonat consilierilor să vândă și să administreze proprietățile presupuse a fi abandonate în anii haotici de după Revoluția Islamică din 1979 și să direcționeze cea mai mare parte a încasărilor către organizații caritabile, conform agenșiei Reuters.

Cum îşi aleg iranienii liderul, și cui se supune acesta

În Iran, Ali Khamenei este liderul suprem este cea mai înaltă autoritate politică și religioasă din țară, ales de către Adunarea experților, care este un organism ales de clerici, responsabil de selectarea și supravegherea liderului suprem. Adunarea experților este compusă din savanți și clerici islamici care sunt aleși de către poporul iranian.

În prezent, Ali Khamenei deține o putere semnificativă în Iran și este responsabil pentru luarea deciziilor cheie în chestiuni de importanță națională, inclusiv în ceea ce privește politica externă, apărarea și numirea înalților funcționari guvernamentali, fiind, de asemenea, comandantul-șef al forțelor armate și are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat.

Cine este Mohammad Mokhber, președintele interimar al Iranului. Cum îşi aleg iranienii liderul, cui se supune. Ocupă al doilea loc ca importanță în stat

Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului

După cum bine se știe, Iranul are un sistem unic de guvernare în tot Orientul Mijlociu, un mix extrem de volatil de principii islamice, impuse de Ali Khamenei, și instituții republicane, într-o republică care, în mod oficial, este recunoscută ca fiind una islamică.

Aşadar, Ali Khamenei are un rol central în tot acest sistem politico-ideologic, fiind autoritatea spirituală și politică a țării, căruia i se supune inclusiv președintele ales al statului.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,