Control medical de specialitate, gratuit, pentru pacienții din mediul rural

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 134 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Aproximativ 150 de localnici dintr-o comună bihoreană au avut șansa de a-și face un control medical de specialitate, gratuit.

În plus, printre aceștia s-au aflat oameni care n-au mai fost la un doctor de ani de zile, din lipsă de timp, de bani sau pentru că era prea departe.

„Caravana de medici” din Bihor și-a propus să îi evalueze cât mai amănunțit pe fiecare, așa încât să depisteze afecțiunile despe care, mulți, habar nu aveau.

Holurile școlii gimnaziale din satul Chișcău, aflat la poalele Apusenilor, au fost neîncăpătoare în acest weekend, pentru că sălile de clasă au fost transformate în cabinete medicale.

 

Reporter: Cum vă simțiți?

Femeie: „Acum mai fericită, că mi-a spus să nu iau numai un tratament”.

Localnic: „E foarte bine, mai ales pentru cei bătrâni, care n-au bani. E gratuit”.

Anca Costea, organizator „Caravana cu Medici” Bihor, a declarat: „Avem specialități precum cardiologie, pediatrie, stomatologie, medicină internă, ecografie”.

Mai mult decât atât, medicii din caravană au constatat, încă o dată, dacă mai era nevoie, că mulți dintre oamenii de la țară au uitat să mai treacă pe la medic de ani de zile.

Femeie: „Eu mă duc o dată pe an, soțul mai rar”.

Camelia Mănăilă, medic rezident neurolog, a precizat: „Lumea trebuie să meargă mai des la medic. Multă anxietate am descoperit”.

Dintre cei 150 de localnci evaluați de medicii caravanei, 27 au fost copii.

Lavinia Haidu, medic rezident oftalmolog: „Nu se prezintă la medic decât atunci când ajung într-un stadiu foarte tardiv”.

Caravana cu Medici se adresează pacienților din mediul rural

 

Andrei Costea, președinte „Caravana cu medici” Bihor, a declarat: „În special cei care sunt departe de spital, cu acces mai dificil la servicii medicale sau care au o situație financiară mai aparte. Sunt foarte mulți pacienți care au probleme esențiale de sănătate”.

 

Cei 20 de medici, împreună cu 10 studenți la medicină, au reușit să consulte, în cele două acțiuni de până acum, aproape 300 de bihoreni din localități defavorizate.