Cum să alegi cartofii noi albi sau roșii, dar și cum să îi păstrezi

De Jurnalul Național Casă și Grădină 149 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Cartofii noi, prăjiți în coajă, la ceaun, întinși prin unt și presărați cu mărar pe deasupra, sunt una dintre cele mai bune lucruri pe care le putem degusta primăvara. O mâncare simplă, dar extrem de gustoasă.

Cât sunt mici și fragezi, cartofii noi pot fi gătiți cu tot cu coajă. Aceasta se digeră foarte ușor și are multe vitamine, dintre care unele sunt absente din pulpa cartofului. Coaja cartofilor conține așadar flavonoide cu acțiune antioxidantă și antitumorală, vitamine din grupa B, fibre alimentare și fenoli buni pentru inimă.

Ce-i drept, prin procesul de prăjite, multe din substanțele enumerate mai sus se pierd, însă cartofii noi pot fi fierți în coajă sau copți la cuptor, pentru a-și putea păstra proprietățile.

Iar dintre soiurile de cartofi cele mai pline în fibre, fier, vitamina C și B, sunt soiurile de cartofi roșii. Aceștia sunt chiar mai sănătoși decât soiurile de cartofi albi, dar toți sunt la fel de gustoși.

Cum se gătesc cel mai bine cartofii roșii și cei albi

Cartofii roșii au pulpa mai tare și mai fibroasă. Cei roșii și cei mov sunt mai potriviți pentru prăjit, la cuptor, ca și garnitură la fripturi. Acest soi de cartofi este indicat pentru salatele orientale sau și pentru salata boeuf.

Dacă îți plac cartofii copți în coajă, alături de smântănă și cașcaval, optează pentru cartofii albi. Aceștia au coaja ceva mai subțire, iar miezul este mai suculent, motiv pentru care se coc mai ușor și sunt foarte buni. În plus, cartofii albi pot fi folosiți pentru piure, pentru plăcinte sau pentru supa cremă de legume.

Cum alegi dar și cum păstrezi cartofii noi

Atunci când îi cumperi, optează pentru cartofii cu coaja sănătoasă, fără nici o pată. Nu lua acei cartofi verzui, deoarece au un gust mai amar. Nu cumpăra cartofi noi deja spălați, decât dacă îi prepari chiar în ziua respectivă. Aceștia se strică cel mai ușor.

Cartofii sănătoși, acoperiți cu un strat aproape invizibil de nisip uscat, vor rezista cel mai bine. Ține-i în cutii de carton sau în pungi de hârtie, într-un loc răcoros, dar nu îi păstra la frigider, deoarece temperatura redusă le distruge pulpa și vor începe să mucegăiască.