Dacă se strică gardul cu vecinul, cine plătește: tu sau el sau amândoi?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 174 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Locuitul la casă este visul fiecăruia dintre noi, sătui de zgomotul și agitația marilor orașe. Dar, conform legislației, sunt anumite aspecte de care trebuie să ții cont, inclusiv dacă se strică gardul cu vecinul.

Motiv de ceartă, gardul cu vecinul și cine plătește: tu sau el?

Nu de puține ori, după ce te-ai mutat în noua casă, te-ai trezit în conflict cu vecinul. Fie că pomul lui face umbră la tine în curte, fie că animalele lui fac gălăgie sau mizerie în partea ta de curte, sau fie ai probleme dacă se strică gardul cu vecinul, sau distanța minimă între case.

Indiferent care ar fi problemele, toate pot fi rezolvate, amiabil, sau în baza normelor legislative existente în acest moment. Este foarte important să cunoști toate aspectele legislative, inclusiv la ce distanță trebuie să fie casa și ferestrele tale de gardul vecinului.

Dacă se strică gardul cu vecinul, situația poate degenera într-un conflict, având în vedere că ambele părți se acuză reciproc și se obligă reciproc în a face reparațiile.

Ce spune legea? Cine plătește: tu sau el?

Totul, de la legile de zonare până la idei juridice complicate, cum ar fi posesia adversă, poate avea un impact asupra celui care plătește pentru un gard construit la limita unei proprietăți, atunci când aceasta se află pe o linie de proprietate comună.

În multe jurisdicții, acest lucru se numește „gard de separare”. Este definit în mod vag ca fiind un gard situat pe linia de divizare dintre două proprietăți învecinate. În aceste circumstanțe, pot apărea litigii legate de linia de proprietate.

Dacă se strică gardul cu vecinul, cine plătește: tu sau el? Legea spune clar, însă puțini știu

Plecând de la premisa că acest gard a fost construit de comun acord, și în baza normelor precizate de lege, dacă se strică gardul cu vecinul, iar vinovat este chiar el, atunci el va fi cel care se va ocupa de repararea gardului, și mai ales dacă se formulează o plângere de distrugere la parchet. Dacă vinovat ești tu, atunci, în mod clar, tu ești responsabil cu repararea gardului.

Normal, ar trebui împărțite costurile

mergând mai departe și afând ce trebuie să faci dacă vecinul ţi-a distrus gardul., mai putem spune că, în baza legislației, costurile de întreținere a unui gard pot include și costurile de amenajare a teritoriului. Acest lucru ar putea să nu fie intuitiv. Așadar, țineți cont de acest lucru.

De obicei, este necesară împărțirea egală a costurilor, chiar dacă un vecin a luat decizia unilaterală de a ridica gardul. Amândoi vecinii trebuie să suporte costurile și întreținerea unui gard despărțitor, deoarece se presupune că ambii vecini beneficiază de pe urma gardului.

Dacă se strică gardul cu vecinul, cine plătește: tu sau el? Legea spune clar, însă puțini știu

În practică, acest lucru înseamnă că, dacă vecinul A decide să construiască un gard pe linia de proprietate comună cu vecinul B, vecinul B trebuie, în general, să plătească jumătate din acesta. În plus, vecinul B este responsabil pentru întreținerea gardului, și a curții care duce la gard, de partea sa.

În cazul în care gardul este deteriorat sau trebuie înlocuit, în general, atât vecinul A, cât și vecinul B trebuie să plătească pentru reparații sau înlocuire în proporție de 50/50.

Sursa – playtech.ro