De ce insectele mici sunt mai periculoase decât rechinii sau leii?

De Jurnalul Național Actuale Lifestyle 102 citiri
4 min citire
Un raport întocmit și publicat de specialiștii de Organizația Mondială a Sănătății scoate la lumină o realitate îngrijorătoare. OMS a dezvăluit care sunt insectele mici care sunt, de fapt, mai periculoase pentru oameni decât rechinii sau leii. Aceste vietăți sunt responsabile, anual, pentru sute de mii de morți.

O statistică surprinzătoare

Dacă am fi întrebați care este cel mai periculos animal din lume pentru oameni, gândul ni s-ar duce, fără doar și poate, la marii prădători: rechini, lei, tigri. Adevărul este, de fapt, altul, după cum arată o statistică publicată de OMS.

În descoperirea acesteia, este vorba despre o insectă de foarte mici dimensiuni pe care o avem cu toții în case, în special în lunile de vară. Poate pare greu de crezut, însă țânțarii sunt responsabili pentru moartea a în jur de 725.000 de oameni în fiecare an, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Insectele care omoară anual sute de mii de oameni

Datele sunt surprinzătoare, însă numărul uriaș este consecința ușurinței cu care aceste insecte pot răspândi boli potențial fatale cu o simplă mușcătură, precum dengue, malaria, febra galbenă sau Zika, printre multe altele.

Astfel,  „World Malaria Report 2022” publicat de OMS, în 2021 au fost înregistrate 247 de milioane de cazuri de malarie în 84 de țări în care această boală este endemică: Nigeria, Uganda, Mozambic, Republica Democrată Congo etc.

Experții din cadrul OMS atrag atenția cu privire la dengue, o boală ce poate provoca epidemii în multe zone ale lumii. În ultimele cinci decenii, numărul cazurilor raportate a crescut de 30 de ori și se estimează că în prezent reprezintă o amenințare pentru jumătate din populația lumii. Există mai mult de 100 de țări endemice, precum Coasta de Fildeș, Burundi, Malawi, Bhutan, Puerto Rico etc.

Cele mai periculoase specii

Oamenii de știință au descris peste 3.500 de specii de țânțari din întreaga lume, deși nu toți mușcă oameni sau animale.

Acestea sunt cele mai periculoase:

Țânțarul de febră galbenă: este principalul transmițător nu numai al febrei galbene, ci și al dengue, chikungunya și Zika. Este originar de pe continentul african și trăiește în mare parte din Africa, America, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și nordul Australiei. Activitatea sa este în principal ziua și crepuscul. Simte o atracție specială față de oameni și poate înțepa aceeași persoană de mai multe ori.
Țânțarul tigru: A devenit cunoscut în ultimii ani deoarece poate transmite până la 22 de boli diferite. Este originar din Asia de Sud-Est și în 2004 a fost detectat pentru prima dată în Spania. În prezent, trăiește de-a lungul coastei mediteraneene.
Țânțarul japonez: Se găsește în principal în Japonia, Taiwan, Coreea și China, dar în ultimii ani a colonizat părți din Europa și America de Nord. Este mai puțin periculos decât precedentele, dar principalul virus pe care îl transmite este cel care provoacă febra West Nile, deși poate transmite și chikungunya și dengue.

 

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,