Milioane aproape de foamete după ce PAM a tăiat ajutorul alimentar pentru Afganistan | Stiri Crize Umanitare

De Jurnalul Național Actuale Externe 157 citiri
7 min citire
Amina Mohammadi, o văduvă afgană în vârstă de 34 de ani din orașul Mazar-i-Sharif din nordul afganului, se numără printre milioanele de afgani care depind de rațiile oferite de Programul Alimentar Mondial (PAM).

Dar mama a patru copii este acum îngrijorată de cum să-și hrănească copiii, după ce agenția ONU pentru alimente a anunțat luna trecută reduceri drastice ale asistenței alimentare.

PAM a avertizat că, dacă donatorii nu promit noi fonduri, agenția nu va avea resursele necesare pentru a efectua asistență alimentară până în iunie.

„Distribuțiile noastre de alimente vor scădea de la 13 milioane de oameni în martie la nouă milioane de oameni în aprilie și cinci milioane de oameni în mai, până la zero în iunie și în continuare”, a declarat Philippe Kropf, șeful de comunicații la WFP, pentru Al Jazeera.

Luna trecută, PAM, care oferă asistență alimentară pentru peste 20 de milioane de afgani, a declarat că o lipsă gravă de fonduri l-a forțat să reducă drastic asistența alimentară pentru țara din Asia de Sud care se confruntă cu o criză umanitară.

„Țara se află la cel mai mare risc de foamete într-un sfert de secol, iar asistența alimentară a PAM este ultimul colac de salvare pentru milioane de afgani”, a declarat Hsiao-Wei Lee, directorul de țară al PAM în Afganistan, într-o declarație luna trecută.

Șase milioane de afgani, a avertizat agenția ONU, sunt la un pas de foamete.

„Din noiembrie anul trecut, WFP din Afganistan a avertizat că fondurile se vor epuiza. Acum, confruntat cu deficite de finanțare, PAM a trebuit să înceapă să-și reducă asistența de salvare a vieților pentru milioane de oameni din întreaga țară”, a spus Kropf.

Gospodării conduse de femei

Agenția ONU are nevoie de aproape 800 de milioane de dolari pentru a-și desfășura programul de asistență alimentară în țară în următoarele șase luni, a spus Kropf.

Kropf a explicat că organizația a redus inițial cantitatea de asistență pentru unii dintre beneficiari, oferindu-le două săptămâni de hrană pe lună, spre deosebire de rația anterioară, care era suficientă pentru trei săptămâni.

Reducerile asistenței alimentare sunt mai grele pentru gospodăriile conduse de femei din Afganistan, în special, unde susținătorii de familie își găsesc drepturile la angajare, educație și chiar circulație restricționate de conducătorii talibani.

Mohammadi, al cărei soț a fost ucis anul trecut, spune că nu există locuri de muncă pentru femei în cartierul ei. „Fac tot ce pot: spăl rufe la casele din cartier, fac ceva croitorie – dar nu este suficient pentru a-mi întreține copiii”, a spus ea.

Mohammadi a declarat pentru Al Jazeera că rațiile lunare și banii pe care le-a primit de la WFP i-au salvat familia, inclusiv cei patru copii ai săi, inclusiv trei fii – 12, șapte și patru, și o fiică de 10 ani, de foame.

„În ultimele luni, am adunat rații de făină, fasole, ceai, sare și alimente hrănitoare pentru copii”,

Țara a fost în pragul foametei și al colapsului economic de la revenirea talibanilor la putere în august 2021, după 20 de ani de război și ocupație americană.

Economia țării distruse de război, care era dependentă în mare măsură de finanțarea externă, nu a reușit să revină, deoarece sancțiunile internaționale conduse de Occident au secat multe surse de ajutor internațional. Izolarea financiară și diplomatică a administrației talibane a exacerbat și mai mult situația umanitară din țară.

Aseel – o companie care a început ca o platformă de comerț electronic, dar și-a schimbat tehnologia și resursele pentru a aborda crizele umanitare tot mai mari ca urmare a preluării de către talibani în august 2021 – a folosit tehnologia pentru a evita sancțiunile și a ajuta persoanele aflate în nevoie.

Madina Matin, managerul de comunicații la Aseel, a declarat că abordarea lor digitală și bazată pe tehnologie a ajutat să conecteze donatorii cu familiile afgane, beneficiind peste 500.000 de afgani în ultimul an și jumătate.

„Sancțiunile și restricțiile bancare (conduse de SUA) limitează accesul Afganistanului la instituțiile financiare internaționale și la donatori, ceea ce poate afecta capacitatea organizațiilor naționale de a asigura finanțare pentru ajutorul umanitar”, a spus Matin pentru Al Jazeera, adăugând că sancțiunile au avut, de asemenea, o înfrigurare. efect, creând „ezitare în rândul donatorilor de a acorda ajutor unei țări sub sancțiuni”.

Administrația afgană, care nu a fost recunoscută de nicio țară din lume, a făcut apel pentru recunoașterea acesteia și ridicarea sancțiunilor. De asemenea, a îndemnat SUA să elibereze miliarde de dolari din fonduri afgane înghețate necesare cu disperare pentru a reactiva economia.

Grupul s-a confruntat cu o cenzură internațională pentru decizia sa de a reduce libertățile femeilor, inclusiv interzicerea învățământului universitar și școlar.

„Copiii mei vor muri dacă oprești rația”

Al Jazeera a contactat oficialii talibani din două provincii nordice, Balkh și Baghlan, care au spus că sunt, de asemenea, îngrijorați de reducerea ajutorului și a rațiilor. Cu toate acestea, ei au refuzat comentarii suplimentare pentru acest articol.

Cu ajutorul pentru familia ei care urmează să fie redus, Mohammadi se confruntă cu un viitor incert. În timpul lunii sfinte a Ramadanului, când musulmanii postesc din zori până în amurg, ea limitează deja porțiile din cele două mese slabe pe care copiii ei le au în timpul zilei, a spus ea.

„Nu știu încă dacă încă îmi vor da un pachet pentru luna aceasta. Și nu știu cum îmi voi hrăni copiii dacă nu îmi oferă rație”, se îngrijorează ea.

„Am pierdut deja atât de multe, chiar și demnitatea mea. Mă rog comunității internaționale; copiii mei vor muri dacă oprești rația”, spune ea.

Sursa – www.aljazeera.com