Rețelele sociale reprezintă un „risc profund” pentru tineri

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 235 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Chirurgul general al Statelor Unite, Dr. Vivek H. Murthy, a emis marți un avertisment public în care avertizează cu privire la riscurile utilizării rețelelor sociale pentru tineri. Într-un raport de 19 pagini, dr. Murthy a remarcat că, deși efectele rețelelor sociale asupra sănătății mintale a adolescenților nu au fost pe deplin înțelese și că rețelele sociale pot fi benefice pentru unii utilizatori, „există indicatori ample că rețelele sociale pot avea, de asemenea, un risc profund de vătămare a sănătății mintale și a bunăstării copiilor și adolescenților.”

Chirurgul general le-a cerut factorilor de decizie, companiilor tehnologice, cercetătorilor și părinților să „acționeze de urgență” pentru a se proteja împotriva riscurilor potențiale.

De ce contează: creierele tinere sunt deosebit de susceptibile la rețelele sociale.

„Adolescenții nu sunt doar adulți mai mici”, a spus dr. Murthy într-un interviu pentru The New York Times despre aviz. „Sunt într-o fază diferită de dezvoltare și se află într-o fază critică a dezvoltării creierului.”

Raportul a menționat că „utilizarea frecventă a rețelelor sociale poate fi asociată cu modificări distincte ale creierului în curs de dezvoltare în amigdală (important pentru învățarea emoțională și comportamentul) și cortexul prefrontal (important pentru controlul impulsurilor, reglarea emoțională și moderarea comportamentului social) și ar putea crește sensibilitatea față de recompense și pedepse sociale.”

Raportul a citat, de asemenea, cercetări care indică faptul că până la 95% dintre adolescenți au raportat că au folosit cel puțin o platformă de social media, în timp ce mai mult de o treime au spus că au folosit rețelele sociale „aproape constant”. În plus, aproape 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani folosesc rețelele sociale, chiar dacă vârsta minimă necesară pentru majoritatea site-urilor este de 13 ani.

Cercetătorii s-au chinuit să înțeleagă impactul utilizării rețelelor sociale asupra sănătății mintale a adolescenților. Datele nu sunt simple și indică faptul că efectele pot fi atât pozitive, cât și negative. De exemplu, rețelele sociale le permit unor tineri să se conecteze cu alții, să găsească comunitate și să se exprime.

Dar, de asemenea, rețelele de socializare sunt pline de „conținut extrem, inadecvat și dăunător”, a menționat avizul, inclusiv conținut care „normalizează” autovătămarea, tulburările de alimentație și alte comportamente distructive. Hărțuirea cibernetică este răspândită. Iar creșterea utilizării rețelelor sociale a coincis cu scăderea exercițiilor, a somnului și a altor activități considerate vitale pentru dezvoltarea creierului.

Mai mult decât atât, spațiile de social media pot fi încărcate în special pentru tineri, a adăugat avizul: „La începutul adolescenței, când se formează identitățile și sentimentul de valoare de sine, dezvoltarea creierului este în mod special susceptibilă la presiunile sociale, opiniile colegilor și compararea între semeni.”

Context: Controlul sporit vine pe fondul unei crize de sănătate mintală în rândul tinerilor americani.

Avizul se alătură unui număr tot mai mare de apeluri la acțiune în jurul adolescenților și al rețelelor sociale, în timp ce experții analizează ce rol poate juca în criza de sănătate mintală a adolescenților. La începutul acestei luni, Asociația Americană de Psihologie a emis primul său ghid pentru rețelele sociale, recomandând părinților să monitorizeze îndeaproape utilizarea adolescenților și ca companiile de tehnologie să reconsidere funcții precum derularea fără sfârșit și butonul „like”.

Ce urmează: Chirurgul general solicită acțiuni imediate.

În consiliere, dr. Murthy a exprimat o „necesitate urgentă” de claritate pe mai multe fronturi de cercetare. Acestea includ tipurile de conținut de rețele sociale care provoacă prejudicii; dacă anumite căi neurologice, cum ar fi cele care implică recompensă și dependență, sunt afectate; și ce strategii ar putea fi utilizate pentru a proteja sănătatea mintală și bunăstarea copiilor și adolescenților.

„Copiii noștri au devenit participanți neștiutori la un experiment de zeci de ani”, a scris dr. Murthy. „Este esențial ca cercetătorii independenți și companiile tehnologice să lucreze împreună pentru a progresa rapid înțelegerea noastră a impactului rețelelor sociale asupra copiilor și adolescenților.”

Dr. Murthy a recunoscut, de asemenea, că, până în prezent, „povara protejării tinerilor a căzut în principal asupra copiilor, adolescenților și familiilor acestora”.

„Este mult de cerut părinților – să ia o nouă tehnologie care evoluează rapid și care schimbă fundamental modul în care copiii se percep pe ei înșiși” și să le cerem părinților să o gestioneze, a spus dr. Murthy pentru The Times. „Deci trebuie să facem ceea ce facem noi. facem în alte domenii în care avem probleme legate de siguranța produselor, și anume să stabilim standarde de siguranță pe care părinții se pot baza, care sunt efectiv aplicate.”

Sursa – www.nytimes.com