Singapore spune că persoane neidentificate s-au îmbarcat în tanc în largul Coastei de Fildeș

De Jurnalul Național Actuale Externe 187 citiri
3 min citire
Pe tancul se afla un echipaj de 20 de membri, care a operat în zona Africii de Vest în ultimele 60 de zile.

Un petrolier înmatriculat în Singapore a fost urcat la bord de „persoane neidentificate” la aproximativ 300 de mile marine (555 km) în largul Coastei de Fildeș, în Golful Guineei, a anunțat autoritatea portuară a orașului-stat.

Golful Guineei a fost cunoscut de mult ca un punct fierbinte pentru pirateria globală, firma de asigurări Beazley oferind „Golful Guineei Piracy Plus”, un plan de asigurare personalizat pentru echipajele maritime care călătoresc prin zonă. Zona maritimă acoperă 11.000 km pătrați (4.247 mile pătrate) și se întinde din Angola până în Senegal.

Însă incidentele de piraterie s-au diminuat din 2021, pe măsură ce autoritățile naționale și-au intensificat eforturile de securitate, ajutate de nave navale străine, susține Organizația Națiunilor Unite.

Nava-cisternă Success 9 avea la bord 20 de membri ai echipajului de diferite naționalități, inclusiv un singaporean, când „a fost îmbarcat de persoane neidentificate” luni, a declarat Autoritatea Maritimă și Portuară din Singapore (MPA).

Într-o declarație de marți, MPA a declarat că lucrează îndeaproape cu proprietarul navei, oficialii de salvare maritimă Monrovian și centrul de comandă și control Changi al orașului-stat pentru a monitoriza situația și a oferi asistență.

Nu a oferit alte detalii despre incident, cum ar fi naționalitățile restului echipajului.

Hai Soon Group, o companie înregistrată în Singapore care deține petrolierul, a refuzat să comenteze imediat, spunând că așteaptă actualizări suplimentare.

Cisternul operează în zona Africii de Vest în ultimele 60 de zile, au arătat datele de urmărire a navelor Refinitiv.

Ultimul său record de transport maritim a arătat că transporta motorină, potrivit datelor Vortexa.

O barcă de patrulare trimisă să salveze tancul nu a reușit să-l localizeze, deoarece farul său a fost stins, a declarat o sursă de securitate din Côte d’Ivoire implicată în acest caz.

„Credem că este un act de piraterie, deoarece modul de operare este același”, a declarat sursa, vorbind sub rezerva anonimatului, agenției de presă Reuters, adăugând: „Am căutat ajutor extern din Spania și din Europa”.

Pirații au deturnat luna trecută o navă deținută de danez în largul Republicii Congo și au răpit o parte din echipaj înainte de a abandona nava.

Sursa – www.aljazeera.com