SUA și Marea Britanie, ajutate de aliați, i-au lovit pe rebelii Houthi, susținuți de Iran

De Jurnalul Național Actuale Externe 109 citiri
4 min citire
În conflictul din Orientul Mijlociu, Statele Unite şi Marea Britanie au fost ajutate, în ai lovit pe rebelii Houthi în bombardamente care au vizat multiple obiective militare din Yemen.

 Mai multe orașe din Yemen au fost bombardate azi noapte

Președintele Joe Biden a anunțat că a ordonat operațiunea ca represalii după acțiunile rebelilor împotriva navelor din Marea Roșie.

În plus, liderul de la Casa Albă a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar.

Concret, de la începutul războiului din Gaza, rebelii susținuți de Iran au atacat mai multe vase comerciale care tranzitau Marea Roșie, o rută comercială extrem de importantă.

Însă, insurgenții din Yemen spun că vizează nave legate de Israel, în semn de solidaritate cu rebelii din Gaza.

La rândul lor, după loviturile de azi noapte, rebelii pro-iranieni au amenințat Statele Unite și Marea Britanie și au susținut că cele două țări au făcut „cea mai mare prostie din istoria lor”.

 


Cum s-a desfășurat atacul combinat al SUA și al Marii Britanii?

În precizările sale, „Astăzi, la indicațiile mele, forțele militare americane, împreună cu Regatul Unit și cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei, au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ținte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigație pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, a declarat președintele într-un comunicat difuzat de Casa Albă.

Practic, forțele americane și ale coaliției „au executat lovituri asupra a peste 60 de ținte în 16 locații ale militanților Houthi susținuți de Iran, inclusiv centre de comandă și control, depozite de muniții, sisteme de lansare, instalații de producție și sisteme radar de apărare aeriană”, a precizat, la rândul său, șeful Forțelor aeriene americane, generalul-locotenent Alex Grynkewich.

Astfel, au fost folosite peste 100 de muniții ghidate cu precizie „de diferite tipuri”, a adăugat el.

Iar loviturile au fost efectuate cu avioane de luptă și rachete Tomahawk.

Mai mult, USS Florida, un submarin american cu rachete ghidate care a intrat Marea Roșie pe 23 noiembrie, a luat parte din atacul asupra Yemenului, potrivit unui alt oficial american.

La fel ca navele de suprafață care au participat la atac, submarinul a lansat rachete Tomahawk, a precizat oficialul citat de CNN.

Temeri privind escaladarea războiului în Orientul Mijlociu

În contextul tensiunilor, un militar de rang înalt a declarat, joi seara, că procentajul țintelor Houthi distruse în atacul combinat a fost „semnificativ” și că au fost luate măsuri pentru a minimiza daunele colaterale.

Loviturile aliaților în Yemen sunt un semn al exasperării coaliției conduse de SUA, după săptămâni întregi în care rebelii pro-iranieni au luat la țintă, cu rachete și drone, vasele care tranzitează una dintre cele mai importante căi navigabile din lume.

Timp de câteva săptămâni, SUA au încercat să evite loviturile directe asupra Yemenului, din cauza riscului de escaladare într-o regiune deja tensionată de războiul dintre Israel și Hamas.

Însă persistența atacurilor rebele asupra transportului maritim internațional a determinat coaliția să acționeze.

În concluzie, deși, de la izbucnirea războiului din Gaza, Statele Unite au efectuat lovituri împotriva unor ținte iraniene în Irak și Siria, raidurile aeriente de joi noaptea  marchează primul atac direct asumat al SUA împotriva insurgenților din Yemen.

Sursa – www.antena3.ro