10 beneficii dovedite ale curcumei şi turmericului

Unul din cele mai cunoscute ingrediente cu proprietăţi terapeutice, turmericul apare adesea atât în lista celor mai folosite condimente, cât şi în lista celor mai cunoscute medicamente naturiste. Popularitatea turmericului vine din proprietăţile pe care acesta le are asupra sănătăţii consumatorilor. Turmericul este o plantă erbacee de origine asiatică, înrudită cu ghimbirul şi cultivată în India, în China, Taiwan, Japonia, în Indonezia şi în Africa, însă este folosită şi în bucătărie, fiind un condiment cu un gust iute amărui, foarte aromatic.

Ce este curcuma? Ce este turmericul? La ce se folosesc?

Deşi se vorbeşte despre curcuma că despre o singură plantă, din această fac parte peste 100 de specii de plante perene din familia Zingiberaceae, originare din sudul Asiei, din Nordul Australiei, care preferă climă tropicală sau subtropicală. Curcuma este uşor de recunoscut graţie frunzelor lungi şi lanceolate de culoarea verde deschis. Plantele de curcuma se înmulţesc prin replantarea rizomului, fiind şi cea mai importantă parte a plantei, din prisma beneficiilor aduse.

Turmericul este una din numeroasele specii de curcuma, şi anume Curcuma Longa, fiind cunoscut că şofran indian. Se foloseşte deopotrivă în alimentaţie, dar şi în medicină. Turmericul a început să fie folosit de vechii indieni în medicină ayurvedica pentru tratarea afecţiunilor diverse, fiind ulterior răspândit în mai multe ţări din regiune şi în medicină tradiţională chineză.

Pudră de turmeric conţine un procent redus de curcumin şi poate fi introdusă în diferite alimente pentru a le da un gust plăcut, dar şi un aspect frumos. Mai mult de atât,  asigura un beneficiu major pentru sănătatea organismului. 

Turmericul este obţinut prin procesarea rădăcinilor plantei care sunt transformate într-o pudră ce poate fi folosită în alimentaţie. Are o culoare galben auriu intens şi include o substanţă activă denumită “curcumin”.

Pudră de turmeric are un miros puternic aromat, se aseamănă cu ghimbirul şi este unul din ingredientele principale ale amestecului de curry. Turmericul poate fi folosit atât în stare proaspătă, cât şi murat, precum ghimbirul, şi este un colorant alimentar ideal.

Beneficiile turmericului pentru sănătate

Turmericul are un puternic efect antiinflamator şi acţionează la nivel molecular. Acesta are şi un rol important în sistemul imunitar şi în detoxifierea organismului. În spatele procesului de oxidare se afla molecule denumite “radicali liberi” ce pătrund în organism din cauza mediului toxic în care trăieşte şi acţionează direct asupra celulelor şi AND-ului. Compoziţia chimică a turmericului blochează radicalii liberi şi stimulează enzimele responsabile pentru combaterea lor.

Studiile efectuate susţin, de asemenea, puterea curcuminului de a îmbunătăţi funcţiile creierului şi de a scădea riscul apariţiei bolilor neurodegenerative. Persoanele care consumă în mod regulat au o memorie îmbunătăţită şi au şanse mai mici să dezvolte afecţiuni precum Alzheimer sau Parkinson. 

Totodată, turmericul protejează împotriva bolilor de piele ajutând la neutralizarea radicalilor liberi şi prevenind deteriorarea celulelor pielii şi îmbunătăţind procesul de absorbţie a colagenului. Ceea ce înseamnă că turmericul poate ameliora psoriazisul, acneea şi dermatitele. 

Turmericul reglează nivelul de zahăr din sânge şi sporeşte secreţia de insulina a pancreasului, având inclusiv proprietăţi anticancerigene. Curcuminul, compusul principal al turmericului, previne formarea cheagurilor de sânge care ar putea duce la probleme de sănătate serioase, precum tromboza venoasă profundă sau accidente vasculare cerebrale.

În altă ordine de idei, turmericul reduce colesterolul rău LDL şi protejează ficatul, prevenind apariţia anemiei. Unele studii susţin chiar faptul că turmericul poate contribui la ameliorarea simptomelor controlului iritabil şi la ameliorarea simptomelor gripei şi răcelii, ajutând organismul în lupta cu afecţiunile respiratorii.

Este cunoscut faptul că un organism care îşi îndeplineşte în mod corect funcţiile trebuie să aibă rinichi perfect sănătoşi. Turmericul sprijină buna funcţionare a rinichilor, iar consumul acestui condiment poate împiedica retenţia de apă din organism. 

Sunt şi persoane care consumă turmeric pentru a-şi menţine silueta zveltă şi pentru a trata obezitatea. Turmericul are proprietatea de a ajuta consumatorii să scape de toxinele din organism, de a diminua retenţia de apă şi de a avea o digestie sănătoasă, fiind un ajutor de nădejde în lupta cu kilogramele în plus. 

Nu în ultimul rând, în medicină naturistă, turmericul este folosit din cele mai vechi timpuri cu rol  de cicatrizant şi că remediu împotriva artritei reumatoide. 

Efecte adverse şi contraindicaţii pentru consumul de turmeric

Dacă este folosit în mod raţional, cu rol de condiment în mâncare, turmericul nu afectează sănătatea. Cu toate acestea, excesul poate da efecte neplăcute precum greaţă, indigestie, crampe abdominale, agravarea problemelor legate de vezica biliară sau febră şi erupţii cutanate.

Diabeticii trebuie să consume cu atenţie turmericul, deoarece poate să scadă nivelul de zahăr din sânge foarte mult. 

Pe de altă parte, studiile de specialitate confirma faptul că turmericul poate interfera cu unele medicamente anticoagulante, deoarece subţiază sângele. Pacienţii care suferă de hemofilie sau care urmează să fie supuşi unei intervenţii chirurgicale nu trebuie să consume turmeric în exces. 

Turmericul poate afecta şi eficientă medicamentelor împotriva cancerului care sunt folosite în chimioterapie, însă pentru faptul că acesta lupta cu cancerul, poate fi folosit numai în perioada de pauză dintre şedinţele de chimioterapie. 

Nu poate fi consumat de femeile însărcinate deoarece acesta poate stimula uterul şi poate provoca instalarea contracţiilor, dar nici femeilor care alăptează.

Nu în ultimul rând, turmericul poate avea ca şi efecte adverse greaţă şi diareea, de aceea este nevoie de un consult medical de specialitate înainte de a fi inclus în alimentaţie. 

Multiplele întrebuinţări ale turmericului îl face să fie cunoscut sub numele de “condiment minune” şi să fie folosit într-o multitudine de reţete, nu numai în reţetele exotice delicioase.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata