Care sunt cele mai frecvente investigatii cardiologice?

Bolile cardiovasculare ucid anual aproape 18 milioane de oameni la nivel mondial, din cauza complicațiilor care apar (accident vascular cerebral, infarct miocardic acut și stop cardiorespirator). De aceea, este importantă depistarea timpurie a acestor boli, urmată de un tratament adecvat și de verificări medicale periodice. 

Printre cele mai frecvente boli cardiovasculare se numără:

  • Boala coronariană/cardiopatia ischemică – plăcile de aterom (grăsimi) se depun la nivelul arterelor care alimentează cu sânge inima și le îngustează.
  • Aritmii cardiace – bătăi neregulate ale inimii, generate de impulsuri electrice dezorganizate.
  • Malformații congenitale cardiace – defecte cardiace înnăscute.
  • Insuficiența cardiacă – inima este slăbită și nu mai poate pompa suficient sânge.

Iată care sunt investigațiile recomandate pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare, dar și pentru monitorizarea pacienților diagnosticați deja cu aceste boli.

Analize de sânge

În funcție de problema cardiovasculară suspectată, medicul va recomanda anumite teste de sânge, care îl va ajuta să aprecieze starea inimii. Printre acestea pot fi incluse:

  • Hemoleucograma completă – analiza numărului de celule sanguine (eritrocite, trombocite, leucocite). Valorile anormale pot indica unele afecțiuni cardiace congenitale sau probleme de coagulare – coagularea prea rapidă poate provoca formarea cheagurilor, iar coagularea prea lentă poate favoriza hemoragiile.
  • Profilul lipidic – se analizează valoarea grăsimilor în sânge. Valorile ridicate pot anunța prezența bolii coronariene sau un risc ridicat de a dezvolta această afecțiune.
  • Troponina T – proteină care are rol în contracția miocardului (mușchiul inimii). Rezultatele anormale pot indica aritmii, insuficiență cardiacă, miocardită și alte afecțiuni cardiace.
  • Proteina C reactivă ultrasensibilă – are valori ridicate atunci când pacientul suferă de boala coronariană.

Aceste teste presupun recoltarea de sânge, iar timpul de procesare până la primirea rezultatelor diferă.

Monitorizarea tensiunii arteriale

Valorile normale ale tensiunii arteriale se situează între 120/80 mmHg și 130/85 mmHg. Prezența unor valori crescute ale tensiunii arteriale poate anunța existența unor afecțiuni cardiace grave. Monitorizarea tensiunii se efectuează cu ajutorul unor aparate speciale, fixate la nivelul brațului sau încheieturii și durează doar câteva minute.

Electrocardiograma (EKG sau ECG)

EKG-ul reprezintă o înregistrare grafică a activității electrice a inimii. Rezultatele anormale pot indica aritmii, un infarct miocardic anterior sau în desfășurare, insuficiență cardiacă, dar și alte tulburări la nivel cardiac.

Procedura durează 10 minute și presupune atașarea unor electrozi de pielea pacientului, care captează impulsurile electrice de la nivelul inimii. Înregistrarea are loc pentru câteva secunde, timp în care pacientul se află în repaus.

Ecografia cardiacă

Ecografia cardiacă este o metodă imagistică de vizualizare a structurilor cardiace. Poate depista multe afecțiuni ale inimii, printre care: malformații cardiace, tumori, inima mărită, insuficiența cardiacă. Procedura durează aproximativ 20 de minute și presupune deplasarea unei sonde ecografice de-a lungul toracelui pacientului. Se utilizează un gel special care permite captarea imaginilor de la acest nivel.

Holter EKG

Holterul EKG este o electrocardiogramă efectuată în decursul a 24 de ore. Investigația analizează activitatea inimii în condițiile efectuării activităților obișnuite. Este o investigație mai amănunțită, deoarece poate depista schimbările care apar în anumite momente.

Investigația presupune atașarea unor electrozi pe pieptul pacientului. Aceștia sunt conectați la holterul pentru monitorizare, care este purtat constant de către pacient, fiind prins după gât, la talie sau pe umăr. A doua zi, pacientul se întoarce la medic pentru citirea rezultatelor.

Test de efort EKG

Testul de efort presupune monitorizarea activității cardiace în condiții de efort fizic efectuat pe o bandă de alergat sau pe o bicicletă statică. Este o investigație importantă pentru depistarea bolii coronariene, bolii arteriale periferice, aritmiilor și insuficienței cardiace. Metoda apreciază rezistența pacientului la efort și modificările care survin în aceste condiții (tulburări de ritm cardiac, dureri).

Angiografie

Angiografia este utilizată pentru depistarea plăcilor de aterom sau cheagurilor de sânge care pot duce la infarct de miocard sau accident vascular cerebral. Se poate efectua la orice nivel, inclusiv la nivelul arterelor coronare, pentru depistarea cardiopatiei ischemice (angiografie coronariană/coronarografie).

Medicul introduce prin vasele de sânge tuburi subțiri (catetere), pe care le deplasează la nivelul zonei cercetate. În acest loc, injectează o substanță de contrast care face vizibile structurile inimii sub razele X.

RMN (rezonanță magnetică nucleară)

Investigația RMN utilizează câmpul magnetic pentru a prelua imagini ale structurilor corpului. Astfel, aceasta poate depista modificări structurale apărute în cazul anumitor afecțiuni cardiace (tumori, infarct de miocard, plăci de aterom).

CT (tomografie computerizată)

Tomografia computerizată folosește razele X și tehnologia avansată pentru captarea imaginilor de la nivelul organismului. Astfel, sunt depistate modificări structurale ale inimii și vaselor acesteia.

În concluzie, investigațiile prescrise pentru pacienții cu boli cardiace sunt diverse și vor fi recomandate de medic în funcție de tipul afecțiunii și de particularitățile fiecărui pacient.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata