Cum alegi cel mai bun ciocan de dulgher? (Ghid 2020)

O unealtă ce nu trebuie să lipsească din recuzita niciunui meseriaș care lucrează cu lemnul este ciocanul de dulgher. De altfel, un astfel de ciocan este recomandat în orice gospodărie, pentru că oricând pot apărea situații când vei avea nevoie de el, mai ales dacă obișnuiești să faci mici lucrări și reparații prin casă.

Fiind o unealtă atât de uzuală, alegerea pare simplă la prima vedere, însă atunci când vei consulta oferta magazinelor specializate vei descoperi o gamă foarte variată de ciocane de dulgher. Pentru a te scoate din încurcătură, îți prezentăm criteriile de care ține cont orice meseriaș care vrea să-și aleagă cel mai bun ciocan.

Coada ciocanului

În cazul acestei componente sunt esențiale două aspecte, și anume lungimea cozii și materialul din care este realizată. Coada poate avea lungimi cuprinse între 30 și 100 de centimetri, principalul avantaj al ciocanelor cu coada mai scurtă fiind acela că pot fi utilizate în zone înguste. În schimb, cozile mai lungi induc mai multă forță loviturilor, fără a solicita încheietura mâinii.

În ceea ce privește materialul din care este realizată coada, acesta influențează durabilitatea dar și comoditatea cu care ciocanul poate fi folosit.

  • Lemnul – este materialul clasic folosit pentru cozile de ciocan, având calitatea de a fi ușor și de a absoarbe din vibrații. Cozile din lemn se așchiază odată cu trecerea timpului, iar la un moment dat pot crăpa, astfel că trebuie înlocuite periodic.
  • Fibră de sticlă și cauciuc – ciocanele cu coadă din fibră de sticlă sunt la fel de ușoare ca cele cu coadă din lemn, însă mult mai rezistente. Mânerul aste învelit cu cauciuc, care permite o prindere foarte bună a ciocanului, pe care nu îl lasă să alunece.
  • Ciocanele monobloc – sunt cele mai solide ciocane, fiind făcute dintr-o singură bucată, dar sunt mai grele decât modelele de mai sus și nu absorb foarte bine vibrațiile.

Capul ciocanului

Este cea de-a doua componentă a uneltei, iar în cazul său trebuind să fie luate în considerare mai multe aspecte.

  • Materialul – Oțelul inoxidabil este materialul folosit cu precădere pentru capetele de ciocan, fiind ieftin, suficient de dur și flexibil. O variantă mai scumpă dar mult mai rezistentă este capul din titan – un material mai ușor decât oțelul, dar și mai rezistent.
  • Lungimea – un ciocan cu capul mai lung este mai greu, însă permite inserarea unor elemente suplimentare, ceea ce îl face mai practic. De cealaltă parte, un ciocan cu capul mai scurt este mai ușor de transportat și mai fiabil, datorită ușurinței cu care poate fi utilizat,
  • Curbura – capul curbat ajută la scoaterea cuielor sau la desprinderea bucăților de scândură, iar cu cât curbura este mai accentuată, cu atât aceste operațiuni vor fi mai facile.  
  • Magnetul – un cap de ciocan care are inserată o parte magnetică își demonstrează utilitatea atunci când lucrezi în spații înguste, greu accesibile, sau atunci când repari acoperișul. Cu ajutorul acestui magnet, poți recupera ușor cuiele căzute în spațiile greu accesibile, mai mult de atât, acestea fixându-se singure într-o adâncitură special creată, astfel că pot fi bătute fără să le mai ții cu mâna.
  • Fața – aceasta poate fi plată, sau cu striații și rizuri pătrate. Modelul cu striații este apreciat datorită faptului că nu alunecă pe cui, însă cele cu fața plată pot fi utilizate și pentru a bate bucăți de tablă, fier sau lemn.  

Alte accesorii mai puțin importante dar care transformă un ciocan de dulgher într-o sculă mult mai practică sunt capătul de mâner evazat, care nu permite ciocanului să alunece din mână, ciocul alungit, pentru răsucirea sârmei sau fierului și chiar un desfăcător de sticle, util mai ales în zilele însorite.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata