Cum sa imbunatesti functionalitatea baii cu accesoriile potrivite?

Te pregatesti sa amenjezi baia din locuinta ta, iar principalul tau scop este acela de a spori functionalitatea acestui spatiu? Iti doresti ca acesta sa arate bine si, in acelasi timp, sa fie practic? Atunci acest articol ti se adreseaza.

Astazi ne vom axa pe recomandari practice care te vor ajuta sa imbunatatesti functionalitatea baii din locuinta cu accesorii practice. De la cele mai atractive modele de bideuri de la Romkor pana la sistemele de iluminat, toate accesoriile pentru baie pot spori caracterul practic al acestui spatiu. 

Tot ce trebuie sa faci este sa le utilizezi in maniera corespunzatoare. Iata cum poti face acest lucru, utilizand sfaturile utile pe care le-am pregatit pentru tine.

 

Alegerea elementelor de finisaj din baie

Amenajarea baii incepe prin alegerea si montarea elementelor de finisaj potrivite. Acestea au un rol esential in crearea unui ambient placut si functional. 

 

 • Recomandam alegerea si montarea gresiei aderente in baie. Astfel, aceasta va asigura protectia utilizatorilor in acest spatiu supus riscului de confruntare cu umezeala excesiva.
 • Este indicat sa montezi placile de gresie pe diagonala, in special atunci cand amenajezi o baie de dimensiuni mici. Acestea vor crea senzatia unui spatiu de dimensiuni mai generoase si te vor ajuta sa ascunzi diverse imperfectiuni de la nivelului pardoselii din baie.
 • Atunci cand alegi faianta pentru baie, iti recomandam sa optezi pentru placile de dimensiuni medii (20 x 30 cm). Cele mici, de 10 x 10 cm vin la pachet cu numeroase rosturi, care dau impresia unui spatiu inghesuit. 
 • Placile de faianta cu suprafata lucioasa asigura un aspect estetic placut in cazul pardoselii din baie. In plus, cele prevazute cu diverse insertii din lemn sau sticla vor elimina senzatia unei atmosfere sufocante. Acest lucru este valabil in special in cazul bailor de mici dimensiuni.

 

Selectia obiectelor sanitare potrivite

Baia este spatiul in care vrei sa te relaxezi, dar mai important, o incapere cu caracter functional. Pentru a spori practicalitatea acesteia, trebuie sa alegi cu atentie obiectele sanitare potrivite.

 • Daca spatiul pe care il ai la dispozitie permite montarea unei cazi, asigura-te ca optezi pentru una spatioasa si confortabila. Aceasta nu trebuie sa ocupe mai mult de un sfert din spatiul total disponibil.

 • Poti alege o cada acrilica, care sa fie usor de intretinut in timp, intrucat aceasta nu se pateaza cu usurinta. Ai la dispozitie si cazi din fier, cu rezistenta dovedita in timp. Cele confectionate din marmura sunt elegante, insa se curata mai greu, intrucat se pateaza mai usor.

 • Daca alegi sa incluzi un lavoar in baie, opteaza pentru un model fara picior. Astfel, vei avea la dispozitie spatiul necesar pentru a monta masina de spalat sub acesta. Cele cu picior ocupa spatiu suplimentar si nu permit depozitarea obiectelor utilizate in baie in zona inferioara, aflata la nivelul pardoselii.

 • Lavoarele din fonta emailata sau cele ceramice sunt, de asemenea, rezistente si usor de intretinut in timp.

 • Atunci cand alegi vasul de toaleta potrivit, trebuie sa tii cont de spatiul disponibil. Pentru a economisi spatiu, este indicat sa optezi pentru unul suspendat. Chiar daca acestea sunt mai costisitoare, au avantajul de a nu fi de inaltime fixa si pot fi racordate la orice tip de rezervor de apa.

 

Utilizarea inteligenta a sistemelor de iluminat in baie

Acum ca ai ales elementele de finisaj si obiectele sanitare potrivite, trebuie sa iti indrepti atentia catre accesoriile de iluminat practice pentru baie. 

 

 • Recomandam utilizarea celor care asigura iluminarea de ambele parti ale oglinzii din baie. 
 • Becurile de tip LED cu putere de 25-30 watti vor asigura necesarul de lumina intr-o baie de 4-5 mp.

 • Este indicat sa optezi pentru becurile care asigura lumina cu temperatura de 5000 Kelvini. Aceasta este cea mai asemanatoare cu lumina provenita din surse naturale, motiv pentru care este avantajoasa in baie.

 • Poti opta pentru nise decorative in acest spatiu, pe care sa le evidentiezi cu ajutorul diverselor sisteme de iluminat de accent. Poti alege lampi directionale sau diverse modele de spoturi atractive, pentru indeplinirea acestui scop.

 • Asigura-te ca acestea sistemele de iluminat pe care le montezi sunt orientate catre zona pe care vrei sa o evidentiezi cu ajutorul luminii. Astfel, vei obtine cele mai bune rezultate, indiferent de dimensiunea spatiului pe care il ai la dispozitie.

 

Prin urmare, elementele de finisaj, obiectele sanitare si sistemele de iluminat utilizate in baie sporesc functionalitatea acestui spatiu, atunci cand sunt alese corespunzator. Tine cont de dimensiunea spatiului pe care il ai la dispozitie si alege piese de mobilier rezistente la umezeala, pentru a completa acest spatiu in maniera practica. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata