Cum te poţi angaja la ANRE, în contextul ascensiunii, chiar dacă studiile nu au legătură cu domeniul

De Jurnalul Național Actuale Locuri de muncă 258 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
 

România rămâne ţara pilelor, a pupilelor şi a sinecuriştilor supravieţuitori peste schimbările de guvern şi putere. Claudia Marina Iliescu, până de curând Răduinea, a reuşit o ascensiune fulminantă într-una din instituţiile cheie din România: Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, ajungând în nici şase ani să fie secretarul general, chiar dacă studiile absolvite nu au legătură cu domeniul.

În contextul profesional, este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii Bucureşti şi are un masterat în marketing şi comunicare în afaceri. Claudia Marina Iliescu a lucrat, înainte să fie angajată la ANRE, la o firmă care vindea papetărie şi, conform informaţiilor apărute în presă, a fost hostess într-un club de noapte din Slatina.

Întâmplător sau nu, a fost singurul candidat pentru a ocupa un post de expert în achiziţii publice scos la concurs la ANRE în anul 2018, iar din luna februarie a anului 2021, Claudia Marina Răduinea a fost numită director general adjunct al Direcţiei Generale Activităţi Suport din cadrul ANRE.

Mai apoi, anul acesta, în data de 8 ianuarie 2024, preşedintele ANRE, George Niculescu, a semnat o decizie prin care a numit-o pe aceasta în funcţia de secretar general al ANRE. În explicaţia trimisă de ANRE pentru numirea Claudiei Iliescu apare un detaliu interesant.

Astfel, „Ca urmare a reorganizării instituţiei, luând în calcul experiența acumulată în perioada 2021-2024, în calitate de Director General Adjunct al Direcţiei Generale Activităţi Suport, doamna Marina Iliescu a fost numită interimar în funcția de Secretar General pe o perioadă de 6 luni, aceasta urmând să coordoneze structuri similare de specialitate ca și în ultimii 3 ani. Menţionăm că urmare a procesului de reorganizare, vechea sa funcție, cea de Director General Adjunct al DGAS, pe care o ocupa interimar din anul 2021, a fost desființată”, se arată în răspunsul ANRE, potrivit economedia.ro.

În contextul crescător, după ce a fost şefă timp de trei ani fără concurs, acum este avansată, folosindu-se acelaşi truc al interimatului. Bineînţeles, cu salariul ţinut la secret, pentru că angajaţii de la ANRE sunt exceptaţi de la obligaţia de a-şi trece veniturile în declaraţiile de avere.

Super-bugetarul cu 175 de declaraţii de avere şi interese în 15 ani de activitate

Însă, această performanţă a doamnei de succes, Claudia Iliescu, este învinsă zdrobitor de un alt super-bugetar, Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu, şeful Directoratului Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE SA). Acesta a fost numit în atât de multe funcţii publice, încât a fost obligat să completeze, în 15 ani ani de activitate, nu mai puţin de 175 de declaraţii de avere şi de interese.

Din datele cotidianului Jurnalul, în anul 2010, Bogdan Stănescu a fost angajatul Alinei Gorghiu, la firma acesteia de avocatură, timp de câteva luni, şi a fost şef la Vama Galaţi, apoi în FPS şi AVAS. Acesta s-a perindat prin consiliile de administraţie ale mai multor societăţi de stat, ocupând în acelaşi timp mai multe funcţii publice.

În plus, Bogdan Stănescu este acum, în paralel cu funcţia de şef la SAPE, consilier pe strategie al viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, preşedinte al consiliilor de administraţie de la Oltchim, Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ SA, Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploieşti SRL, membru în consiliul de administraţie de la Rompetrol Rafinare SA şi arbitru la Curtea de Arbitraj Bucureşti.

În preferinţele sale, există, însă, şi o funcţie pe care Bogdan Stănescu o vizează, după cum a recunoscut într-un CV al său, şi pe care nu a reuşit să o ocupe până acum: cea de ambasador.

În România, există o altă instituţie importantă care are un şef cu un trecut cel puţin ciudat şi fără vreo pregătire care să aibă legătură cu obiectivul de activitate este Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. Această autoritate este cea care, printre altele, va reglementa investiţii de miliarde de euro în energia eoliană offshore.

Din luna iunie 2022, şeful acestei autorităţi este liberalul Robert Eugeniu Ciocioi, venit din Gorj. Şi-a început cariera în 2001, la o firmă din Târgu Jiu unde a fost gestionar timp de 6 ani, după care, în CV-ul său este un gol de un deceniu. Robert Ciocioi a reuşit, în această perioadă, să termine la  vârsta de 36 de ani Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu.

În 2017, este pentru trei luni consilier la cabinetul primarului din Târgu Jiu, liberalul Marcel Romanescu, apoi îşi deschide o firmă de fabricare a mobilei, care practic, nu are activitate. În august 2020 este numit vicepreşedintele Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, iar din iunie 2022 preia şi atribuţiile de preşedinte al autorităţii, având rang de secretar de stat.

Sursa – www.antena3.ro