Gadgeturile viitorului – inovația care ne este la îndemână

Le vedeam în filme cu James Bond cu ani în urmă sau chiar în filme SF cu și mai mulți ani înainte. Erau dispozitive revoluționare, surprinzătoare, care ne impresionau și despre care credeam că sunt la limita imposibilului. Multe dintre ele există astăzi în realitatea noastră imediată, adică le putem cumpăra fără mari eforturi. Chiar și cele care prezintă un efort financiar ceva mai mare pot să fie achiziționate simplu prin prisma creditelor de consum, accesate uneori direct din magazine, până și pe internet.

Cele mai multe gadgeturi și dispozitive „wow” pot fi comandate din magazine online de profil, în retailul clasic existând mai puțin tocmai pentru că nu se vând la scară largă. Există fel de fel de modele, fiecare cu utilitatea sa. Camera video spion, microfonul încorporat într-un pix sau într-un bec, casca de copiat care nu se vede când este purtată – iată doar câteva exemple de dispozitive foarte mici care realizează funcții deosebite în cel mai subtil mod.

În mod obișnuit, utilizatorii se gândesc la smartphone-uri și tablete atunci când se referă la gadgeturi. Aceste dispozitive se încadrează perfect în definiție, căci realizează mai multe funcții în mod inovator, totul încorporat într-un produs cu dimensiuni foarte reduse. Un smartphone este astăzi în primul rând telefon, computer, aparat foto – video, dar și cronometru, calculator, ceas, alarmă, lanternă și nu numai. Prin prisma unor aplicații, numărul de funcții poate crește. Spre exemplu, există aplicații care pot transforma un smartphone într-o telecomandă pentru TV.

Smartphone-urile sunt de fapt rezultatul comun al evoluției a trei dispozitive – telefoanele mobile, computerele și camerele foto. Încorporate într-un singur dispozitiv, acestea au devenit tot mai mici și tot mai performante. Este interesant totuși să analizăm evoluția telefoanelor mobile din punct de vedere al preferințelor dictate de utilizatori. Inițial, aceste dispozitive erau de dimensiuni destul de mari, cu ecran foarte mic și cu antenă externă.

În timp, producătorii au intrat într-o cursă a micșorării telefoanelor mobile până când, cel puțin în Asia și Europa, s-a ajuns la modele de piață cu dimensiuni extrem de reduse. După apariția conceptului smart, s-a mers în sens invers din punct de vedere al dimensiunilor, dar doar în ceea ce privește suprafața, nu și greutatea. Motivul este simplu: utilizatorii și-au dorit telefoane cu ecran tot mai mare, pentru a se putea bucura de funcțiile tot mai complexe, de utilizarea produsului pentru aplicații, jocuri, vizionare filme etc. Acum, smartphone-urile intră într-o nouă etapă, anunțată pentru acest an: gadgeturile cu ecran pliabil, cea mai nouă revoluție în domeniu. Mobilitatea capătă astfel noi sensuri și ne putem doar imagina ce noi caracteristici vor lansa producătorii în anii imediat următori.

Viitorul a devenit un concept relativ în tehnologie. Este vorba de viitorul foarte apropiat, totul se schimbă cu viteză extrem de mare. Există deja proiecte smart home (casă inteligentă) implementate cu succes și oricine poate practic să își modifice modul în care funcționează propria locuință, implementând tehnologie legată de dispozitive pe care deja le folosește în mod curent.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata