În cea mai mare parte a regiunilor agricole, regimul termic din aer şi sol va fi în general optim desfăşurării lucrărilor agricoleii

Foto: agrostandar.ro
0 0

Aprovizionarea cu apă pentru grâul de toamnă în stratul de sol 0-20 centimetri va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării, relevă prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 6 -12 noiembrie 2020.

În Dobrogea, local nordul, nord-estul şi estul Munteniei, estul şi izolat sud-vestul Olteniei, precum şi în sud-estul Moldovei, se va semnala seceta pedologică moderată, puternică şi extremă.

“Regimul termic din aer şi sol va fi în general optim desfăşurării ritmurilor biologice ale culturilor de câmp, în cea mai mare parte a ţării. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol”, spun specialiştii ANM.

În această perioadă culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor definitiva faza de germinare (90-100%),continuându-se totodată răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%), precum şi înfrăţirea (10-30%). În vestul, sud-estul, sudul şi estul ţării, rapiţa se va afla la răsărire (30-100%) şi dezvoltarea aparatului foliar (6-12 frunze). La pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor semnala maturarea lemnului, colorarea şi căderea frunzelor, în toate plantaţiile, speciile adaptându-se treptat la condiţiile de iernare.

În perioada de referinţă condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile efectuării lucrărilor agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, fertilizări, recoltarea de pe ultimele suprafeţe), acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 2 şi 13 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului se va situa între 8 şi 17 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, iar cea minimă va oscila între -7 şi 11 grade Clesius în aproape toată ţara, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi condiţii de producere a brumei.

Iar pentru temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 6 şi 14 grade Celsius în zonele de câmpie, limite optime continuării proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă. Sunt posibile ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă asociată cu burniţă, susţin meteorologii ANM .

Astfel, prin această evoluţie a stării de vegetaţie pentru perioada estimată se poate realiza prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată, astfel şi cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România, situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x