Investiția solară eclipsează petrolul pe măsură ce cursa pentru energie curată se încălzește

De Jurnalul Național Actuale Externe 185 citiri
4 min citire
Prețurile ridicate ale petrolului și gazelor și îngrijorările legate de aprovizionare au făcut ca cheltuielile cu sursele regenerabile să treacă înaintea combustibililor fosili.

Se așteaptă că investițiile în energia solară vor depăși petrolul pentru prima dată în acest an, deoarece cheltuielile cu energia curată depășesc cele pentru combustibilii fosili.

Deși aceasta este o evoluție binevenită, Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a avertizat joi că investițiile în combustibili fosili cresc atunci când ar trebui să scadă rapid pentru a obține emisii nete zero până în 2050.

„Energia curată se mișcă rapid – mai repede decât cred mulți oameni”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-o declarație care însoțește publicarea celui mai recent raport al agenției privind investițiile în energie.

„Pentru fiecare dolar investit în combustibili fosili, aproximativ 1,7 dolari sunt acum îndreptați către energie curată. Acum cinci ani, acest raport era unul la unu. Acest lucru este clar în tendințele investiționale în care tehnologiile curate se retrag de combustibilii fosili.”

Potrivit AIE, investițiile anuale în energie curată vor crește cu 24% din 2021 la peste 1,7 trilioane de dolari în 2023. Câștigul pentru combustibilii fosili a fost de 15% în aceeași perioadă.

O combinație de factori – în special prețurile ridicate la petrol și gaze și o îngrijorare cu privire la aprovizionare – a dus la creșterea cheltuielilor pentru energiile regenerabile.

„Un exemplu strălucitor este investiția în energia solară, care urmează să depășească pentru prima dată volumul investițiilor destinate producției de petrol”, a menționat Birol.

„Superputere energetică”

AIE se așteaptă ca investițiile în energia solară, în esență panouri fotovoltaice, să atingă 380 de miliarde de dolari în acest an, în timp ce investițiile în explorarea și extracția petrolului ar trebui să ajungă la 370 de miliarde de dolari.

„Acest lucru încununează solarul ca o adevărată superputere energetică”, a spus Dave Jones, șeful departamentului de date la think tank-ul de energie Ember.

Prețul scăzut al producerii de energie solară va contribui la propulsarea eforturilor de decarbonizare, pe măsură ce adoptarea mașinilor electrice crește. Dar revenirea investițiilor în petrol și gaze, care se așteaptă să revină la nivelurile din 2019 în acest an, îndepărtează industria de traiectoria netă zero a AIE pentru 2050.

AIE spune că investiția totală în 2023 în combustibili fosili este de așteptat să fie mai mult decât dublul sumei pe care sectorul ar trebui să o cheltuiască în 2030. Pentru cărbune, aceasta ar putea atinge de șase ori mai mult.

AIE a remarcat, de asemenea, că investițiile în energie curată au fost concentrate în țările avansate și China, în timp ce cele mai mari creșteri ale investițiilor în combustibili fosili sunt în țările din Orientul Mijlociu.

„Rămâne ironia că unele dintre cele mai însorite locuri din lume au cele mai scăzute niveluri de investiții solare, iar aceasta este o problemă care necesită atenție”, a spus Jones.

De asemenea, IEA a constatat că marile companii energetice, în cea mai mare parte, nu investesc fonduri considerabile în tranziția la energia verde.

Doar 5% din fluxul lor de numerar anul trecut a mers către energii cu emisii scăzute de carbon și energii regenerabile sau proiecte de captare a carbonului, doar aproximativ un sfert din suma care a fost plătită în ansamblu acționarilor.

Sursa – www.aljazeera.com