O anchetă susținută de ONU acuză Rusia de crime de război în Ucraina

Rusia a comis crime de război ample în Ucraina, inclusiv deportările forțate de copii în zonele pe care le controlează, se arată într-un raport al unei anchete susținute de ONU.

Acuzațiile au fost detaliate într-un raport publicat joi de Comisia Internațională Independentă de Anchetă privind Ucraina, care spunea că unele acte pot constitui crime împotriva umanității.

Printre potențialele crime împotriva umanității, anchetatorii au citat atacurile repetate care vizează infrastructura ucraineană în ultimele luni, care au lăsat sute de mii de oameni fără căldură și electricitate în timpul iernii, precum și utilizarea „sistematică și pe scară largă” a torturii în mai multe regiuni aflate sub ocupația rusă.

„Au existat elemente de planificare și disponibilitate de resurse care indică faptul că autoritățile ruse ar fi putut să fi comis tortură ca crime împotriva umanității”, a declarat Erik Møse, fost judecător la Curtea Supremă Norvegiană și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a condus ancheta.

Ancheta a constatat crime comise împotriva ucrainenilor pe teritoriul Rusiei, inclusiv copii ucraineni deportați, cărora li s-a împiedicat să se reîntâlnească cu familiile lor, un sistem de „filtrare” care vizează identificarea ucrainenilor pentru detenție și tortură și condiții de detenție inumane.

Rusia neagă săvârșirea de atrocități sau atacarea civililor în Ucraina.

În cadrul ședinței de știri săptămânale, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a declarat reporterilor că Moscova a auzit în mod regulat acuzații ca acestea.

Ea a adăugat că, dacă cei din spatele unor astfel de rapoarte susțin obiectivitatea „atunci suntem gata să analizăm cazuri specifice, să răspundem la întrebări, să furnizăm date, statistici și fapte. Dar dacă sunt părtinitoare, dacă reprezintă doar un punct de vedere, atunci nu are rost să răspundem la aceste rapoarte.”

Raportul de 18 pagini se bazează pe peste 500 de interviuri, imagini prin satelit și vizite la locurile de detenție și morminte. Acesta a fost eliberat deoarece Curtea Penală Internațională de la Haga urmează să solicite arestarea oficialilor ruși pentru deportarea forțată a copiilor din Ucraina și atacul infrastructurii civile.

Raportul spunea că forțele ruse au efectuat atacuri „indiscriminate și disproporționate” asupra Ucrainei și au cerut făptuitorilor să fie trași la răspundere.

„Conflictul armat în curs din Ucraina a avut efecte devastatoare la diferite niveluri”, a spus Møse. „Pierderile umane și desconsiderarea generală față de viața civililor… sunt șocante”.

Raportul spunea că cel puțin 13 valuri de atacuri rusești din octombrie asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, precum și utilizarea torturii de către aceasta „poate echivala cu crime împotriva umanității”.

Acesta a citat o personalitate guvernamentală ucraineană care a constatat că aproximativ 16.000 de copii au fost transferați și deportați ilegal din Ucraina. Rusia neagă acuzația, spunând că a evacuat voluntar oameni din Ucraina.

Alți copii au fost forțați să-și privească cei dragi violați sau, într-un caz, au fost reținuți în subsolul unei școli alături de cadavre, se arată în raport.

Victimele din centrele de detenție din Rusia au fost supuse șocurilor electrice cu un telefon militar – un tratament cunoscut sub numele de „apel către (președintele rus Vladimir) Putin” – sau atârnate de tavan într-o „poziție de papagal”, se arată în raport.

Întrebat dacă actele Rusiei ar putea echivala cu genocid, după cum insistă Ucraina, Møse a spus că comisia sa nu a găsit încă astfel de dovezi, dar va continua să urmărească.

Ucraina, care a cerut crearea unui tribunal special care să judece conducerea politică și militară a Rusiei pentru crima de agresiune din cauza invaziei, a declarat că comisia este esențială pentru a se asigura că Rusia va fi trasă la răspundere.

Comisia a găsit motive rezonabile pentru a concluziona că invazia Ucrainei se califică drept un act de agresiune.

Raportul a mai constatat că forțele ucrainene au comis un „număr mic de încălcări”, inclusiv ceea ce păreau a fi atacuri nediscriminatorii și tortura prizonierilor de război.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea guvernului ucrainean.

Raportul comisiei va fi prezentat luni Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva. Țările din consiliu, singurul organism format din guverne care protejează drepturile omului la nivel mondial, își propune să extindă și să aprofundeze mandatul comisiei.

Uneori, investigațiile consiliului duc la urmărirea penală în instanțele internaționale. Comisia a spus că lucrează la o listă de posibili autori care ar fi transmisă autorităților ONU.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata