Rolul jucăriilor în dezvoltarea copilului

Nu este un secret faptul că jucăriile au fost create pentru copii, pentru a le face zilele mai frumoase. Pentru majoritatea copiilor, toate jucăriile sunt frumoase, și le doresc și întotdeauna ce are un alt copil este mai frumos decât ce au ei. Întotdeauna ne dorim să alegem ce e mai bun pentru copii, de la jucării de pluș de o calitate superioară până la cele care nu conțin substanțe ce pot afecta sănătatea celor mici. Dar am privit vreodată jucăriile într-un alt mod decât din perspectiva în care sunt simple obiecte cu care cei mici se joacă pentru a trece timpul?

Fără ca măcar să știe acest lucru copiii își dezvoltă o serie de abilități prin intermediul jucăriilor, iar acest lucru a fost demonstrat prin numeroasele studii efectuate în acest sens. În funcție de vârsta pe care o au copiii, jucăriile au capacitatea de a facilita unele aspecte care țin de dezvoltarea celor mici.

Oferă ajutor pentru descoperirea și dezvoltarea simțurilor

Încă din primele luni de viață, jucăriile îi ajută pe cei mici să-și dezvolte simțurile. Aceștia ating jucăriile, le văd și le miros, iar pe măsură ce aceștia cresc, au nevoie de jucării care să-i încurajeze la interacțiune. Conștientizează că pot ține în palme obiecte, pe care încep să le analizeze. În plus, în momentul în care le oferiți piese pentru construit, celor mici le va crește încrederea îi ei, atunci când vor vedea că au construit ceva.

Le oferă posibilitatea să se dezvolte din punct de vedere motric

Un copil care se joacă este automat un copil care se mișcă. Chiar și în momentul în care ia în mână o jucărie și o aruncă în cameră, apoi se duce după ea, pentru el este un mare efort. După ce ajung la vârsta de un an, copiii încep să aibă o mobilitate mult mai mare, motiv pentru care în această perioadă au nevoie de jucării care să îi ajute la dezvoltarea echilibrului și a coordonării. Împinsul de jucării, cum sunt mașinile, premergătoarele și jucăriile mai solide sunt perfecte pentru acest lucru.

Sunt o cale de socializare

Copiii se joacă între ei fără să facă diferențe, iar acest lucru le aduce numeroase beneficii în procesul de dezvoltare. Învață să împartă jucăriile cu ceilalți copii, iar acestea le facilitează abilitățile lingvistice. În momentul în care se joacă, cei mici încep să comunice cât de cât, în felul lor, de cele mai multe ori despre jucăriile pe care le au. Jucăriile reprezintă cea mai simplă modalitate prin care cei mici își pot face prieteni.

Îi ajută la dezvoltarea creativității

Un copil care se joacă începe să își dezvolte imaginația, mai ales dacă are jucăriile necesare. De exemplu, se poate juca cu personajele sale preferate din desene animate sau cu simple păpuși, pe care să le imite. Își imaginează scenarii, situații și diverse replici ale jucăriilor, iar acestea sunt semnele clare că cel mic devine creativ. De asemenea, piesele de lego sau cuburile pentru construit îi oferă posibilitatea de a crea ceva gândit de el pe care fie l-a văzut, fie și l-a imaginat.

Fie că ne referim la jucării ca la o modalitate de dezvoltare a intelectului celui mic sau ca un punct comun cu alți copii, acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea copiilor. Nu au nevoie de cele mai scumpe jucării sau de foarte multe, pe care de cele mai multe ori nu mai au unde să le pună, ci au nevoie de jucării specifice vârstei lor. De aceea, trebuie întotdeauna să ținem cont de indicațiile de pe jucării și de limitele de vârstă la care acestea sunt indicate pentru ca fiecare categorie să-și facă treaba și să îi ajute pe cei mici în procesul de dezvoltare. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata