Uleiul de motor – ce face și când trebuie să îl schimbi?

Uleiul de motor a fost dezvoltat de ingineri specialiști în chimie și mecanică pentru a îndeplini cu succes mai multe funcții. Chiar dacă poate părea un produs banal, uleiul de motor trebuie să primească toată atenția care i se cuvine, deoarece acesta este cel care asigură o bună funcționare a motorului mașinii. De aceea, ca șofer este esențial să cunoști rolul acestuia dar și când trebuie schimbat.

Care sunt funcțiile îndeplinite de uleiul de motor?

Pe lângă funcția evidentă de ungere sau lubrifiere a pieselor, uleiul de motor are mai multe atribuții ce ajută motorul să aibă performanțe maxime.

 • Acesta trebuie să înlăture impuritățile insolubile din componentele motorului;
 • Trebuie să răcească piesele cu care intră în contact. Pentru acest lucru trebuie să fie stabil termic și să reziste la oxidarea termică;
 • Trebuie să fie compatibil cu materialul elementelor de etanșare pentru a nu distruge componentele metalice. Să creeze, totodată o suprafață de protecție de ulei pentru a evita uzura suprafețelor de contact;
 • Trebuie să protejeze piesele motorului împotriva coroziuniilor;
 • Trebuie să își păstreze caracteristicile inițiale pentru o perioadă cât mai lungă de timp;
 • Trebuie să curețe cilindrii, segmenții și pistoanele de eventualele reziduuri ce se pot depune ca urmare a arderii carburantului;
 • Să mențină o vâscozitate optimă indiferent de temperaturile la care este supus;
 • Să nu polueze în exces mediul înconjurător.  

Câte tipuri de ulei de motor există?

Uleiul de motor poate fi împărțit în trei categorii, în funcție de raportul dintre aditivi și baza acestuia.

 1. Uleiul de motor mineral. Are baza de petrol și este produs prin distilarea și decaparea selectivă sau acidă a fracțiunilor uleioase. Are un grad ridicat de vâscozitate iar în timpul încălzirii, se evaporă destul de repede. Totuși, se pot contamina mai ușor din cauza descompunerii aditivilor interni.
 2. Uleiul de motor semi-sintetic, având bază minerală, este produs prin intermediul unor tehnologii speciale. Datorită acestora, prezintă o cantitate mai mare de aditivi în comparație cu uleiurile minerale. Uleiul de motor semi-sintetic este recomandat pentru zonele temperaturi moderate, cu ierni relativ blânde și veri nu prea calde. Acesta are are mai multe avantaje, precum:
 • beneficiază de o durată de exploatare mai lungă,
 • rezistă foarte bine la schimbările de temperatură,
 • are o eficiență sporită,
 • prețul accesibil în comparație cu uleiurile sintetice.
 1. Uleiul sintetic este produs prin metoda de sinteză organică, baza acestuia fiind de petrol.
 • protejează motorul încă de la primele secunde ale pornirii,
 • își păstrează proprietățile chiar și în cazuri de temperaturi extreme, indiferent că vorbim de ierni geroase sau veri caniculare,
 • previne formarea de depozite.

Când trebuie schimbat?

În principal, uleiul de motor se schimbă în cadrul reviziei de un an. Aceasta regulă este general valabilă indiferent de numărul de kilometri efectuați sau tipul de ulei motor folosit. Pe lângă aceasta, mai sunt câteva situații în care îți dai seama că trebuie să mergi cu mașina la service.

 • Verificarea uleiului poate fi făcută de oricine, fără a merge la un service specializat. Deoarece motorul mașinii consumă uleiul treptat, periodic se poate scoate joja pentru a verifica nivelul uleiului. Dacă scade sub nivelul indicat trebuie completat iar dacă scade rapid iar textura lui prezintă indicii de uzură, se recomandă înlocuirea lui.
 • Datorită tehnologiei, majoritatea mașinilor au acum pe bord un martor luminos care se aprinde atunci când este necesară schimbarea uleiului.
 • Atunci când motorul scoate un zgomot neobișnuit, de cele mai multe ori cauza este uleiul insuficient care nu mai lubrifiază cum trebuie elementele și piesele care se freacă între ele.

În esență, în cazul în care nu-ți mai amintești când ai schimbat uleiul de motor înseamnă că a trecut prea mult timp de la această operațiune iar acesta e posibil să se fi învechit. Cum un ulei neschimbat la timp poate afecta grav mașina, cel mai bine este să nu neglijezi acest aspect. Poți comanda ulei de motor pe egarajul.ro, unde poți beneficia de filtrele de căutare astfel încât să alegi cel mai bun produs pentru mașina ta.

Mecanici sunt de părere că schimbarea întârziată a uleiului este una dintre cele mai grave greșeli pe care le poate face un șofer. Această greșeală ce poate fi evitată cu o simplă verificare periodică și respectarea tipului de înlocuire a uleiului. Nu degeaba în examenul pentru obținerea permisului de conducere regăsim întrebări legate de uleiul de motor. Ca urmare, putem considera că importanța cunoștințelor legate de scopul uleiul de motor, este una recunoscută pentru orice conducător auto și nu numai.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata