Ziua Marinei Române, 15 august 2023, după patru ani de pauză, aduce un exercițiu demonstrativ

De Jurnalul Național Actuale Utile 149 citiri
4 min citire
 

În acest an, Statul Major al Forţelor Navale a anunțat că la Constanţa va fi centrul manifestărilor organizate pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române pe 15 august 2023.

De Ziua Marinei Române, marinarii militari vor prezenta, după o absenţă de patru ani, exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din faţa Comandamentului Flotei.

În contextul unui comunicat de presă transmis, astăzi, de organizatorul manifestărilor – Forţele Navale Române, festivitatea va începe, cu puțin înainte de ora 10,00, cu primirea persoanelor oficiale, urmată de ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti.

După alocuţiunile oficialilor şi serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari, care îşi dorm somnul de veci în adâncurile apelor.

 

Apoi, Zeul Neptun își va face apariția din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor, odată cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene.

Momentul va fi urmat de defilarea Navei-școală „Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările și oceanele lumii, având cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri parașutiști.

Însă, inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvențele Exercițiului demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023”, va fi prezentat marți, 15 august, la Constanța.

Navele și aeronavele militare participante vor defila prin fața publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei

La finalul demonstraţiei, navele și aeronavele militare participante vor defila prin fața publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, după care garda de onoarea va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor și ambarcațiunilor civile, precum și cu acrobații aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forțelor Navale.

Seara, ziua se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor și cu un spectacol de artificii și de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanța. Formația muzicală a Forțelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susține un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanța, în intervalul orar 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torțe pe itinerariul Cazino – Faleză – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piața Ovidiu, unde Muzica Militară a Forțelor Navale își va continua reprezentația.

Iar, la ora 22.45, spectatorii prezenți în Piața Ovidiu sunt invitați de Primăria Municipiului Constanța să urmărească un spectacol de artificii și de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române, potrivit adevarul.ro.

Sursa – www.antena3.ro