5 factori care pot să influențeze fertilitatea la femei și bărbați

De Continut Sponsorizat Publicitate Sănătate 70 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Deși nu se vorbește despre această problemă atât de mult pe cât ar trebui, infertilitatea este destul de des întâlnită. Există numeroase cupluri care se confruntă cu această problemă care, uneori, poate fi destul de dificil de depășit. Mai ales că există câțiva factori care pot să influențeze în mod semnificativ fertilitatea, indiferent că e vorba de femei sau de bărbați.

 

Și da, infertilitatea nu este o problemă care afectează doar femeile. Și bărbații se pot confrunta cu infertilitate. Un diagnostic de infertilitate se pune atunci când un cuplu nu a reușit să aibă copii după un an de încercări. Iată care sunt câțiva dintre factorii care pot să influențeze capacitatea de a avea un copil.

 

Înaintarea în vârstă

 

Vârsta înaintată reprezintă un factor de risc atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Nivelul de fertilitate scade în mod natural pe măsură ce înaintezi în vârstă. În plus, o sarcina târzie poate să aibă mai multe complicații. În jurul vârstei de 20 de ani, fertilitatea este la nivel ridicat și începe să scadă după 30 de ani, cu un declin mare după 40 de ani.

 

Cu toate acestea, este important de luat în calcul nu doar vârsta, ci și dorința și sentimentul că ești pregătit să întemeiezi o familie. Există numeroase cazuri de sarcini sănătoase și fără complicații chiar și după vârsta de 30 de ani. Discută întotdeauna cu medicul înainte și asigură-te că nu există și alți factori de risc în afară de vârstă.

 

Factori genetici

 

Uneori, motivele pentru care un cuplu întâmpină dificultăți în încercarea de a avea un copil au cauze medicale mult mai serioase. Există numeroase boli genetice care pot să afecteze fertilitatea la femei și bărbați. Modificări ale cromozomilor sau genelor, precum și alte boli care provoacă dereglări hormonale sunt responsabile de infertilitate.

 

Tocmai de aceea este important să faci un set de teste genetice infertilitate pentru a vedea dacă acești factori pot să influențeze capacitatea de a avea copii. Odată ce afli cauza exactă a infertilității, poți să iei măsurile potrivite privind sănătatea ta reproductivă.

 

Anumite medicamente

 

Există anumite medicamente care, dacă sunt administrate pe o perioada lungă de timp, pot să afecteze fertilitatea. Unele antidepresive, steroizii anabolici sau medicamentele antiinflamatorii pot să aibă acest efect asupra sănătății sistemului tău reproductiv.

 

Totodată, chimioterapia și terapia cu radiații pot să fie responsabile pentru scăderea nivelului de fertilitate. Este necesar să cunoști din timp riscul de a dezvolta cancer, astfel încât să ai un control mai mare asupra sănătății tale reproductive. O analiza genetica cancer îți este utilă pentru a vedea dacă ești purtător al unei mutații genetice cu risc crescut de cancer ereditar.

 

Anumite probleme medicale

 

Există anumite probleme medicale care, dacă nu sunt tratate la timp, pot să aibă un impact semnificativ asupra fertilității. În cazul bărbaților, poate fi vorba de varicocel, ejaculare retrogradă sau de prezența unor anticorpi care atacă și distrug spermatozoizii.

 

Femeile se pot confrunta și ele cu diverse probleme medicale, precum endometrioză, fibrom uterin, sindromul ovarelor polichistice sau boală inflamatorie pelvină. Unele dintre aceste probleme pot avea, de asemenea, cauze genetice.

 

Stilul de viață

 

Un alt factor care trebuie luat în considerare atunci când apar dificultăți în procesul de concepție al unui copil este stilul de viață. Fumatul și consumul de alcool în exces pot să afecteze nivelul de fertilitate. Totodată, persoanele care lucrează în medii unde sunt expuse la substanțe chimice sau toxice prezintă un factor de risc ridicat.

 

Și stresul poate să joace un rol în acest proces. Stresul nu reprezintă o cauză în sine, ci doar un factor care poate să perturbe capacitatea unei femei de a rămâne gravidă. Depresia și anxietate pot, de asemenea, să prelungească perioada în care un cuplu încearcă să aibă un copil. Tocmai de aceea este important ca ambii parteneri să aibă parte de sprijin și înțelegere.

 

În concluzie, vârsta, factorii genetici, unele medicamente sau boli, precum și stilul de viață pot să aibă un impact semnificativ asupra capacității de a avea un copil. Controalele regulate și analizele făcute la timp pot fi de ajutor în acest proces și pot să ajute un cuplu să ia deciziile potrivite în ceea ce privește sănătatea reproductivă.