A început declinul pieței imobiliare

0 127

Primele șase luni ale anului 2019 au adus o scădere cu numărului de tranzacții efectuate în sectorul imobiliar cu peste 50.000.

Doar în luna iunie, la nivel național, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare este cu 8.374 mai mic față de perioada similară a anului trecut.

Potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în perioada ianuarie – iunie 2019 au fost înregistrate 241.583 de tranzacții, față de 292.661 efectuate în perioada similară a anului 2018.

Această scădere a numărului de tranzacții nu a adus încă și o scădere a prețurilor. Nivelul prețurilor se menține similar cu cel de anul trecut, înregistrându-se mici oscilații, de câteva procente. Chiar și așa, din punct de vedere al prețurilor, media cea mare per metru pătrat se înregistrează în Cluj-Napoca, urmat de București. În total, în șapte orașe din România există o medie de preț de peste 1.000 euro/mp: Cluj-Napoca, București, Timișoara, Iași, Craiova și Brașov.

Totuși, specialiștii imobiliari spun că, în perioada următoare, prețul locuințelor vechi București va scădea, iar în cazul celor noi prețul va crește. Aceste schimbări vor fi cauzate și de viitorul program de creditare, care va înlocui Prima Casă. Potrivit primelor detalii, programul O familie, o casă va fi destinat doar pentru achiziția de locuințe noi, astfel că este de așteptat ca prețurile acestora să se mențină sau doar să crească.

Ansambluri rezidențiale noi

La capitolul construcții noi, primele cinci ale anului 2019, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a înregistrat creșteri semnificative.

„Volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 23,1%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la construcţiile noi (+30,9%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,6%).

Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 1,6%. Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri ale volumului de lucrări de construcții astfel: clădirile nerezidenţiale cu 39,9%, clădirile rezidenţiale cu 33,1% şi la lucrările de construcţii inginereşti cu 7,6%”, transmite Institutul Național de Statistică.

Potrivit New.Flatfy.ro, la nivel național, peste 500 de ansambluri rezidențiale noi au fost date în folosință sau încă se află în plin proces de construcție. Unul dintre cele mai apreciate ansambluri imobiliare din România este Complex Da Vinci Residence București de pe strada Povestei nr 10, zona Tineretului București. Acesta are apartamente cu 2,3 sau 4 camere, cu suprafețe cuprinse între 48 și 183 mp. Prețul de pornire este de 989 euro/mp, astfel că prețul unui apartament cu două camere și cu o suprafață între 67 – 79 mp, începe de la 74.900 euro.

Unul dintre cele mai căutate ansambluri rezidențiale din afara capitalei este situat în Brașov. Sânpetru Residence Brașov este construit foarte aproape de Brașov, în localitatea Sânpetru.

Ținând cont că numărul de tranzacții imobiliare este în scădere, iar numărul construcțiilor de locuințe noi este în creștere, vă recomandăm să studiați îndeaproape oferta disponibilă pe piața imobiliară înainte de a efectua o achiziție.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x