Angajații din Guvernul Ciolacu, consideră că muncesc prea mult

De Jurnalul Național Actuale Bani Locuri de muncă 123 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
În România, până pe 30 iunie 2024, trebuie finalizată reorganizarea aparatelor de lucru din cadrul Guvernului. Se anunță reducerea personalului angajat, tăieri de sporuri și chiar reduceri ale veniturilor salariale cu 50%. Ce măsuri a luat premierul Marcel Ciolacu, după protestul de săptămâna trecută.

Angajații consideră că muncesc prea mult

La finalul săptămânii trecute, premierul Marcel Ciolacu a criticat manifestația angajaților din aparatul de lucru al Guvernului, care s-au arătat nemulțumiți de faptul că muncesc prea mult pentru un salariu lunar de puțin peste 1.000 de euro. Trebuie precizat că angajații guvernamentali beneficiază și de alte sporuri.

Prim-ministrul României a declarat că, din punctul său de vedere, salariul angajaților din Guvern este unul bun, raportat la nivelul veniturilor din țara noastră. Totuși, pentru a face diferența între personalul care muncește cu adevărat și cel care sfidează munca, Marcel Ciolacu a anunțat măsuri dure.

Premierul vrea trierea angajaților din Guvern, în funcție de nevoia reală de lucru

În contextul planului de lucru, până la data de 30 iunie 2024, trebuie efectuată o reorganizare a aparatelor de lucru din cadrul Guvernului, astfel că numărul personalului angajat va fi redus. Această decizie va determina realizarea unor economii, cu ajutorul cărora salariile angajaților care muncesc într-adevăr ar urma să fie mărite.

Dat fiindcă echilibrul macroeconomic este unul foarte fragil, premierul Marcel Ciolacu a anunțat și alte două măsuri importante: tăierea sporurilor angajaților din sistemul de stat și reducerea veniturilor financiare lunare cu 50%, în cazul în care nu se atrag fonduri europene sau proiectele guvernamentale sunt blocate.

„Nu am amenințat pe nimeni; am zis: atât pot!”

În afirmaţiile sale, „Am auzit și eu că am amenințat. Nu am amenințat pe nimeni. Cred că sunt un om de bună credință și țin la acest lucru. Au fost vreo doi ani de guvernare de dreapta până să intre PSD la guvernare. Nu s-a dat nicio mărire de pensii, nu s-a respectat legea cu indicele de inflație, nu s-a mărit salariul minim – o singură dată cred că s-a mărit cu vreo 40 de lei.

S-au făcut împrumuturi. Statul român nu mai face împrumuturi să susțină consumul. E prima oară în istoria țării! Am înțeles că angajații din Guvern au făcut grevă. Eu atât pot, Guvernul atât poate, ca să fie sustenabil. Nu am amenințat pe nimeni; am zis: atât pot, nu-mi bat joc de țară, nu arunc România într-un haos!”, a declarat Marcel Ciolacu la TV.

Sporuri tăiate și salarii reduse cu până la 50%

După cum a precizat premierul, Guvernul intenționează să reducă sporurile angajaților din sistemul de stat care nu atrag fonduri europene. Salariații din aparatul de lucru al Executivului care nu au adus bani europeni sau au proiecte blocate, riscă să piardă sporurile, inclusiv cele încasate de primari, dar nu numai.

Aşadar, „Veniturile financiare lunare ale angajaților de la stat care nu atrag fonduri europene sau au proiecte blocate vor putea să scadă cu până la 50%, potrivit lui Marcel Ciolacu. Ministerul Finanțelor va prezenta premierului o listă de informare, iar acesta va decide ce salarii vor fi tăiate.

Sursa – playtech.ro