Care sunt cheile tubulare care nu ar trebui să îți lipsească din trusa de scule

Cu cât trusa de scule pe care o ai acasă este mai bine pusă la punct și dotată cu tot ce trebuie, cu atât poți să ai siguranța că niciodată nu vei fi în impas atunci când ai de făcut o reparație urgentă acasă sau ai de instalat diverse lucruri nou achiziționate pentru locuință. Printre numeroasele scule și unelte care se numără printre cele strict necesare se află și acele truse de chei tubulare extrem de utile pentru intervențiile pe care le ai de făcut la un moment dat în casă și mai ales simplu și practic de folosit chiar și de amatori. La fel de recomandat este ca și meseriașii profesioniști să își doteze trusa cu astfel de chei, pentru că le vor ușura mult lucrările pe care le au de realizat.

O trusă de chei tubulare este ideală de avut în orice gospodărie, pentru că utilizările sunt multiple. Cheile tubulare se folosesc atât la instalații în casă, dar și pentru a asambla piese de mobilier, pentru fixarea unor obiecte de decor, pentru a repara diverse lucruri, dar și pentru a strânge șuruburile la bicicletă sau la mașină, dacă este să ieșim puțin din spera locuinței. 

O trusă cu chei tubulare care conține cât mai multe piese va fi de fiecare dată de mare ajutor. Atunci când îți dorești să achiziționezi o trusă cu chei tubulare este nevoie să te documentezi puțin înainte și să ții cont de o serie de detalii pentru a face cea mai potrivită alegere.

Tipul de chei tubulare

Cheile tubulare sunt de mai multe tipuri, de la cele clasice, care sunt cel mai des utilizate, până la chei lungi, pentru bujii și chei dinamometrice. Va trebui să te decizi asupra unui anumit tip de chei tubulare, în funcție de scopul în care urmează să folosești trusa de chei.

Pentru a fi utilizate în casă, cheile tubulare clasice pot fi o bună alegere. Acest tip de chei este folosit pentru a strânge sau desface în concavități.

Cheile dinamometrice sunt cele mai precise chei dintre toate cheile tubulare. Acestea permit stabilirea unui moment de torsiune, iar atunci când strângerea este completă,  cheile vor informa de acest lucru prin diverse metode. Este important de precizat însă că acest tip de chei este unul profesional, folosit în special în service-urile de mașini, ceea ce înseamnă că și prețul este destul de ridicat.

În ceea ce privește cheile tubulare pentru bujii, întrebuințarea lor este clară. Acestea se folosesc doar pentru a pune sau pentru a scoate bujiile și nu se mai pot folosi și în alte scopuri.

Mărimea cheilor tubulare

Când urmează să îți achiziționezi o trusă de chei tubulare, printre primele lucruri pe care trebuie să le iei în considerare se numără mărimea capătului. Primul număr metric indică tipul de  piulițe și șuruburi pe care poți să le strângi și să destrângi cu ajutorul unei astfel de chei, al doilea număr se numește SAE, iar mărimea se măsoară în inch. Există aici 3 clase mari – respectiv 3/8, 1/4 și 1/2/.  

Pentru a face o alegere inspirată, extrem de utilă indiferent de situație, recomandat este să alegi o trusa care să conține mărimi din toate cele trei clase.

Tipul de material din care sunt confecționate cheile tubulare

Când achiziționezi o trusă de chei tubulare, la fel ca și în cazul altor scule și unelte pentru casă, pune pe primul loc calitatea acestora. Este important să achiziționezi obiecte pe care să le poți utiliza o perioadă cât mai lungă de timp și în același timp să faci acest lucru în siguranță. La fel de important este și materialul din care acestea sunt confecționate. În cazul cheilor tubulare este necesar ca acestea să fie dintr-un material rezistent, pentru că durabilitatea acestora este dată de tipul de material din care sunt făcute. 

Specialiștii cu experiență recomandă cheile tubulare din oțel îmbogățit cu crom pentru că acestea sunt foarte rezistente la coroziune și la uzură. Însă există și chei din fontă sau din fier forjat. Poți opta și pentru o trusă de chei tubulare din oțel inoxidabil pentru că în acest fel vei avea siguranța că nu ruginesc și vor avea o durata de utilizare îndelungată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata