Care sunt riscurile sarcinii multiple în urma FIV?

De Continut Sponsorizat Publicitate Sănătate 60 citiri
10 min citire

Inrolare trafic.ro
Fertilizarea in vitro (FIV) reprezintă o soluție salvatoare pentru multe cupluri care se confruntă cu probleme de fertilitate. În acest proces, ovulele sunt prelevate de la femeie și fertilizate în laborator, apoi embrionii rezultanți sunt implantați în uter.

Deși FIV a adus speranță și succes pentru multe familii, aceasta nu este lipsită de riscuri și complicații. Unul dintre riscurile majore asociate cu FIV este sarcina multiplă.

Ce este o sarcină multiplă?

Sarcina multiplă se referă la situația în care o femeie poartă în același timp doi sau mai mulți feti. Aceasta poate include gemeni, tripleți sau mai mulți copii. În contextul FIV, probabilitatea unei sarcini multiple crește semnificativ datorită implantării a mai multor embrioni pentru a spori șansele de succes ale procedurii.

De ce apare sarcina multiplă mai frecvent în urma FIV?

Pentru a înțelege de ce sarcina multiplă este mai frecventă în urma FIV, este important să analizăm modul în care această procedură funcționează. În timpul FIV, medicii pot decide să implanteze mai mulți embrioni în uterul femeii pentru a crește șansele de succes ale sarcinii.

Aceasta se face pentru a contracara posibilele eșecuri ale unui singur embrion de a se implanta și dezvolta. Cu toate acestea, implantarea mai multor embrioni crește riscul ca mai mulți dintre ei să supraviețuiască și să se dezvolte, rezultând în sarcini multiple.

Riscurile asociate cu sarcina multiplă

Riscuri pentru mamă: Hipertensiune arterială indusă de sarcină (Preeclampsia): Femeile care poartă mai mulți feti au un risc crescut de a dezvolta preeclampsie, o afecțiune caracterizată prin tensiune arterială ridicată și posibile afectări ale altor organe, cel mai adesea ficatul și rinichii.

Diabet gestațional: Sarcinile multiple cresc riscul dezvoltării diabetului gestațional, o formă de diabet care apare exclusiv în timpul sarcinii.

Anemie: Femeile cu sarcini multiple sunt mai susceptibile la anemie, deoarece corpul lor trebuie să producă mai mult sânge pentru a susține mai mulți feti.

Complicații la naștere: Sarcinile multiple pot duce la travalii premature și necesitatea unei nașteri prin cezariană, care implică riscuri chirurgicale suplimentare.

Riscuri pentru fat:

Naștere prematură: Feti din sarcini multiple au un risc crescut de a se naște prematur, ceea ce poate duce la probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv probleme respiratorii, dificultăți de alimentație și riscuri crescute de infecții.

 

Greutate mică la naștere: Feti din sarcini multiple sunt adesea mai mici și mai ușori, ceea ce poate necesita îngrijire intensivă imediată după naștere.

Complicații neurologice: Feti din sarcini multiple prezintă un risc mai mare de a dezvolta paralizie cerebrală și alte probleme neurologice, în parte din cauza prematurității și greutății mici la naștere.

Moarte intrauterină: Riscul de moarte intrauterină este mai mare în sarcinile multiple, comparativ cu sarcinile unice.

Cum pot fi gestionate riscurile?

Reducerea numărului de embrioni implantați: Una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce riscul unei sarcini multiple este limitarea numărului de embrioni implantați în timpul FIV. În multe țări, există ghiduri stricte care recomandă implantarea a unu sau doi embrioni pentru a minimiza riscurile.

Monitorizarea atentă a sarcinii: Femeile care poartă mai mulți feti necesită o monitorizare mai riguroasă pe parcursul sarcinii. Vizitele frecvente la medic, ecografiile regulate și testele de sânge pot ajuta la identificarea și gestionarea timpurie a complicațiilor.

Intervenții medicale specifice: În anumite situații, medicii pot recomanda proceduri medicale specifice pentru a reduce riscurile. De exemplu, în cazurile severe de preeclampsie, poate fi necesară inducerea nașterii înainte de termen pentru a proteja sănătatea mamei și a fetiilor.

FIV reprezintă o soluție promițătoare pentru multe cupluri care se confruntă cu infertilitate, inclusiv cu infertilitate masculină, oferindu-le șansa de a avea copii. Cu toate acestea, procedura nu este lipsită de riscuri, iar sarcina multiplă este una dintre cele mai mari provocări. Este esențial ca cuplurile să fie bine informate despre riscurile asociate și să colaboreze îndeaproape cu echipa medicală pentru a minimiza aceste riscuri și a asigura o sarcină sănătoasă.

Este important de reținut că fiecare caz este unic, iar deciziile privind numărul de embrioni implantați și monitorizarea sarcinii trebuie personalizate pentru a reflecta nevoile specifice ale fiecărui cuplu. În acest fel, FIV poate continua să ofere speranță și succes pentru familii din întreaga lume.

Impactul emoțional și psihologic al sarcinii multiple

Pe lângă riscurile fizice pentru mamă și feti, sarcina multiplă poate avea un impact emoțional și psihologic semnificativ asupra părinților. Așteptările și stresul asociat cu îngrijirea mai multor copii pot fi copleșitoare.

Anxietate și stres: Gândul la îngrijirea a doi sau mai mulți bebeluși poate induce anxietate și stres considerabil. Părinții se pot simți copleșiți de responsabilitățile crescute, iar teama de a face față nevoilor multiplelor feti poate duce la stres emoțional semnificativ.

Depresie postpartum: Riscul de depresie postpartum este mai mare la femeile care au sarcini multiple. Epuizarea fizică și emoțională, combinată cu stresul suplimentar de a avea grijă de mai mulți bebeluși, poate contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni. Este esențial ca părinții să aibă acces la sprijin emoțional și consiliere pentru a gestiona aceste sentimente.

Sprijin social: Sprijinul din partea familiei și prietenilor este crucial. Părinții de gemeni sau tripleți pot beneficia enorm de ajutorul oferit de cei dragi, fie că este vorba de ajutor la îngrijirea copiilor sau pur și simplu de a avea pe cineva cu care să vorbească despre provocările lor.

Aspecte financiare ale sarcinii multiple

Îngrijirea mai multor copii simultan poate aduce și provocări financiare semnificative. Costurile asociate cu îngrijirea medicală, îmbrăcămintea, hrana și educația pentru mai mulți copii pot crește rapid.

Costuri medicale: Nașterea prematură și complicațiile asociate sarcinilor multiple pot necesita îngrijiri medicale intensive și costisitoare. Bebelușii născuți prematur pot necesita ședere îndelungată în unitatea de terapie intensivă neonatală (NICU), ceea ce implică costuri mari.

Cheltuieli zilnice: Cheltuielile zilnice, cum ar fi scutecele, formula de lapte, hainele și jucăriile, se înmulțesc exponențial cu fiecare copil suplimentar. Părinții trebuie să planifice atent și să fie pregătiți pentru aceste costuri.

Educație: Pe termen lung, costurile educaționale pentru mai mulți copii, inclusiv grădinița, școala și activitățile extracurriculare, pot deveni o povară financiară semnificativă. Este important ca părinții să planifice din timp și să exploreze opțiuni de economisire și investiții pentru a face față acestor cheltuieli.

Prevenirea sarcinilor multiple în FIV

Pentru a minimiza riscurile asociate cu sarcinile multiple, specialiștii în fertilitate adoptă diverse strategii. Printre acestea se numără:

Transferul electiv de embrioni unici (eSET): Transferul electiv de embrioni unici (eSET) implică alegerea unui singur embrion de calitate pentru a fi implantat în uter, în loc de mai mulți. Această metodă reduce semnificativ riscul de sarcini multiple și este recomandată în special pentru femeile tinere cu embrioni de înaltă calitate.

Evaluarea riguroasă a embrionilor: Utilizarea tehnicilor avansate de evaluare a embrionilor, cum ar fi diagnosticul genetic preimplantator (PGD) sau screeningul genetic preimplantator (PGS), poate ajuta la selectarea celor mai viabili embrioni, reducând necesitatea de a implanta mai mulți pentru a asigura succesul.

Consilierea cuplurilor: Este esențial ca cuplurile să fie bine informate despre riscurile și beneficiile diferitelor opțiuni de transfer de embrioni. Consilierea adecvată poate ajuta cuplurile să ia decizii informate care să minimizeze riscurile și să maximizeze șansele de a avea o sarcină sănătoasă.

Fertilizarea in vitro este o tehnică revoluționară care a transformat viețile multor cupluri care se confruntă cu probleme de fertilitate. Cu toate acestea, sarcina multiplă rămâne un risc semnificativ al acestei proceduri.

Este crucial ca cuplurile sa se informeze despre infertilitate si să fie conștiente de riscurile asociate și să colaboreze îndeaproape cu medicii lor pentru a minimiza aceste riscuri. În plus, sprijinul emoțional și financiar adecvat poate face o diferență majoră în gestionarea provocărilor aduse de sarcinile multiple.

Cu o planificare atentă și o îngrijire medicală adecvată, mulți dintre riscurile asociate cu sarcinile multiple pot fi gestionate eficient, permițând astfel părinților să se bucure de bucuria și satisfacția de a avea copii sănătoși.