Care va fii riscul mai mare decât schimbările climatice?

De Jurnalul Național Actuale Tech 277 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Probabilitatea ca în următorii doi ani să se întâmple ceva extrem de perturbator, care va afecta întreaga planetă, este, cu siguranță, mai mare în ceea ce privește IA, decât amenințarea schimbărilor climatice”. Avertismentul a fost lansat de fostul director al Google, Mo Gawdet, care a condus divizia „moonshot” Google X a gigantului din Silicon Valley, potrivit Yahoo News.

Mai important decât abordarea schimbărilor climatice

În estimările sale, „Este dincolo de o urgență”, a spus Gawdat într-un nou interviu pe un podcast numit „Jurnalul unui CEO”, găzduit de Stephen Bartlett. ”Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem astăzi. Mai important decât abordarea schimbărilor climatice”, a afirmat Mo Gawdet.

În plus, „Probabilitatea ca în următorii doi ani să se întâmple ceva incredibil de perturbator, care poate afecta întreaga planetă, este cu siguranță mai mare în cazul IA, decât în cel al schimbărilor climatice”, a continuat el.

Potențiale crize, instrumente de favorizare a criminalității cibernetice

Spre deosebire de neliniștea generală vagă, provocată în ultimele luni de avansul IA, Gawdat susține că îngrijorările sale presante, pe termen scurt, includ, printre alte potențiale crize, instrumente de favorizare a criminalității cibernetice, cum ar fi deepfake-urile și pierderea în masă a locurilor de muncă, determinată de automatizare.

Într-un podcast diferit, găzduit de italieni, numit „Lideri secreți”, Gawdat a spus că probabilitatea ca IA să ajungă să gândească precum oamenii este „foarte mare”, susținând chiar că sistemele de IA ar putea crea și propriile „mașini de ucidere”.

Soluția?

În acest sens, Mo Gawdat, care este în favoarea reglementării guvernamentale a tehnologiei şi vine cu o propunere: impozitarea.

„Lansez un apel foarte clar la acțiune pentru guverne”. „Dacă se impozitează afacerile bazate pe Inteligență Artificială cu 98%, faci ceea ce sugerau unii în scrisoarea deschisă. Încetinești puțin avansul IA și, în același timp, obții suficienți bani pentru a-i plăti toți acei oameni care vor fi perturbați de tehnologie”, susține el.

De altfel, alţi antreprenori renumiți, inclusiv CEO-ul Twitter, Elon Musk, și co-fondatorul Apple Steve Wozniak, au avertizat în ultima perioadă că sistemele IA „aduc riscuri enorme pentru societate și umanitate”.

Ei au cerut ca toate companiile din spatele IA să oprească dezvoltarea sistemelor avansate, timp de cel puțin șase luni, pentru a permite oamenilor să respire. Ei susțin că ChatGPT-4, dezvăluit în noiembrie, i-a împins pe giganții Microsoft și Google într-o „cursă scăpată de sub control pentru a dezvolta și a implementa minți digitale tot mai puternice, pe care nimeni, nici măcar creatorii lor, nu le pot înțelege, prezice sau controla”

Peste 1.800 de semnatari ai scrisorii, inclusiv mulți ingineri de la Amazon, DeepMind, Google, Meta și Microsoft, au cerut organizațiilor să pună frână oricăror sisteme de IA care sunt mai inteligente decât acest chatbot extrem de puternic și popular.

Astfel, „Solicităm tuturor laboratoarelor de Inteligență Artificială să întrerupă imediat, timp de cel puțin 6 luni, pregătirea sistemelor de IA mai puternice decât GPT-4. Această pauză ar trebui să fie verificabilă și să includă toți actorii-cheie. În cazul în care o astfel de pauză nu poate fi adoptată rapid, guvernele ar trebui să intervină și să instituie un moratoriu”.

La rândul lor, guvernele globale nu prea știu cum să abordeze IA și riscurile pe care le poate prezenta, acum sau în viitorul apropiat. Guvernul de la Londra a decis recent să nu creeze un nou organism de reglementare a IA și, în schimb, să adopte o politică de „permisivă” față de tehnologia în expansiune.

Sursa – www.capital.ro