Ce este dementa si care sunt cauzele?

0

Dementa, cunoscuta si ca dementa senila este o boala cronica, caracterizata prin deficiente cognitive si tulburari de comportament, cu progresie mai mult sau mai putin rapida, ceea ce duce la pierderea autonomiei si autosuficientei. Prin urmare, aceasta boala duce la diferite grade de dizabilitate si dependenta de ceilalti, adesea membrii familiei, pana la imobilizarea la pat. Dementa este rezultatul mortii neuronilor prezenti in unele zone ale creierului. Aceste zone sunt responsabile cu functii importante precum memoria, atentia si constiinta. Principalele simptome ale dementei senile sunt:

-pierderea memoriei, in special pentru fapte mai recente. Persoanele cu dementa uita de cele mai recente evenimente, dar adesea pastreaza amintiri despre evenimentele care au avut loc cu multi ani mai devreme;

-pierderea capacitatii critice, adica capacitatea de a judeca faptele care apar si lucrurile care ne inconjoara;

-disfunctii de limbaj, determinand persoanele cu dementa senila sa nu stie sa pronunte corect cuvintele sau sa nu stie cum se numeste un obiect comun, cum ar fi, de exemplu, o lingura;

-dezorientarea spatio-temporala, astfel incat pacientii cu dementa se pierd adesea daca pleaca singuri acasa sau nu stiu unde se afla daca sunt departe de casa. In ciuda acestui fapt, persoanele cu dementa senila raman constiente si in alerta.

Dementa Alzheimer, este cel mai frecvent tip de dementa senila. Acest tip de demeneta incepe intr-un mod nuantat. De fapt, oamenii incep adesea sa uite, in mod repetat si fara niciun alt motiv, mici lucruri din viata de zi cu zi, cum ar fi, de exemplu, unde a fost lasat un obiect (desigur, aceasta intamplare trebuie sa aiba loc continuu, adica nu este suficient sa uitati unde ati lasat cheile masinii  si sa va ganditi ca aveti dementa Alzheimer). Acest proces se desfasoara pe parcursul a cativa ani si se ajunge pana la punctul in care persoanele care au aceasta problema nu mai pot recunoaste nici macar membrii familiei lor. In plus, persoanele cu boala Alzheimer au nevoie de ajutor chiar si pentru cele mai simple activitati zilnice, cum ar fi sa se imbrace sau sa pregateasca mancare, pentru ca deseori uita sa se hraneasca sau sa confunde micul dejun cu cina. Daca aveti in familie pe cineva cu o astfel de problema, trebuie sa stiti ca exista https://thecarehub.ro/ care le poate oferi ajutor si ingrijire adecvata.

Dementa senila afecteaza intre 1 si 5% din populatia cu varsta de peste 65 de ani. In plus, mai multe studii stiintifice au aratat ca procentul de persoane cu dementa senila creste odata cu inaintarea in varsta. De fapt, se dubleaza la fiecare 4 ani, pana la un procent egal cu aproximativ 30% in populatia de 80 de ani si peste. In Europa se estimeaza ca dementa Alzheimer reprezinta 54% din toate dementele.

Cresterea cazurilor de dementa la nivel mondial a crescut la 47 de milioane de pacienti din intreaga lume, cu o crestere de 12 milioane din 2010 pana astazi. Se estimeaza ca raspandirea dementei se va dubla la fiecare 20 de ani.

Dementa poate avea mai multe cauze. Principalele sunt: ​​vasculare si degenerative. Dementele vasculare sunt consecinta unor episoade repetate de microinfarcte cerebrale, adica intreruperi ale fluxului de sange, in vasele mici ale creierului. Aceste microinfarcte, foarte des, nu provoaca simptome in momentul in care apar. Repetarea acestor episoade si, in consecinta, cresterea zonei creierului afectata de microinfarcte duce la dementa cand numarul neuronilor care au murit in urma unui atac de cord depaseste o anumita valoare.

Cu toate acestea, in dementele degenerative, cauza este moartea neuronilor, intotdeauna lenta si progresiva, pentru cauze care nu se datoreaza intreruperii fluxului sanguin. Dementa Alzheimer este dementa degenerativa. In boala Alzheimer, atat in ​​interiorul, cat si in afara celulelor creierului, sunt prezente niveluri ridicate ale unor proteine, care se acumuleaza in timp si care impiedica neuronii insisi sa comunice intre ei. Aceasta acumulare de proteine ​​are loc mai intai si in principal in hipocamp, care este zona creierului responsabila cu memoria si invatarea. Din acest motiv, unul dintre primele simptome ale bolii Alzheimer este pierderea de memorie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata