Ce este gutiera de bruxism și cum se folosește

De Continut Sponsorizat Publicitate Sănătate 44 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Bruxismul este o afecțiune caracterizată prin scrâșnirea involuntară a dinților și încleștarea maxilarului, care se poate manifesta în timpul zilei sau somnului. Bruxismul poate duce la complicații precum fisuri ale smalțului dentar, tocirea dinților, sensibilitate crescută, fracturi dentare, sau chiar pierderea dinților. Gutiera de bruxism poate fi o soluție eficientă pentru pacienții care suferă de această afecțiune. Află din articolul de mai jos tot ce trebuie să știi despre gutiera de bruxism.

Ce este gutiera de bruxism?

Gutiera de bruxism este un dispozitiv ortodontic personalizat, aplicat pe dantură, care este purtat în special în timpul nopții. Acestea sunt confecționate dintr-un material special, confortabil și durabil, care nu cauzează durere și nu restricționează vorbirea sau respirația.

Funcția principală a gutierelor este de a regla contactul dintre dinți în timpul închiderii maxilarului și de a absorbi șocurile și presiunea generată de scrâșnitul dinților. Astfel, protejează dinții, gingiile și alte alte lucrări dentare precum implanturile, coroanele sau fateta dentara.

Este recomandat să optezi pentru o gutieră personalizată, realizată pe baza unui mulaj al dinților, pentru o eficiență maximă și confort pe termen lung. De asemenea, este important să consulți regulat medicul stomatolog pentru ajustări și verificări periodice ale gutierei pentru a asigura protecția adecvată a dinților.

Tratamentul pentru bruxism

Gutierele de bruxism nu vindecă afecțiunea, ci sunt mai degrabă un dispozitiv care gestionează simptomele asociate cu aceasta. Soluțiile de tratament pentru bruxism implică, în general, modificarea stilului de viață și tratarea cauzelor care provoacă această afecțiune.

Pentru cazurile severe de bruxism, unde dinții sunt deja puternic afectați, se recomandă coroanele dentare pentru a restaura estetica și funcționalitatea zâmbetului. O altă opțiune este injectarea cu botox în mușchii responsabili cu masticația, care poate ajuta la relaxarea acestora și prevenirea încleștării maxilarului în timpul somnului, cu efecte care persistă aproximativ 5-6 luni.

De asemenea, un aparat dentar transparent (Invisalign) poate contribui la reducerea scrâșnitului dinților prin intermediul gutierelor transparente purtabile.

Cum se folosește gutiera pentru bruxism?

Gutiera de bruxism trebuie purtată în timpul nopții și aplicată pe dinți după ce se efectuează periajul dentar. Aceasta se îndepărtează dimineața, după trezire. Pentru a prelungi durabilitatea și eficiența gutierei, aceasta trebuie curățată ușor sub un jet de apă și păstrată într-o cutiuță specială. Nu trebuie expusă la soare, deoarece se poate altera forma dispozitivului. De asemenea, gutiera de bruxism trebuie îndepărtată în timpul masticației. Înainte de a fi utilizată, este recomandat să verifici starea aceseia pentru a te asigura că poate fi purtată în siguranță.

Orice ajustare a gutierei va fi efectuată de către medicul stomatolog. Acesta va recomanda și consultații periodice, pentru a monitoriza sănătatea cavității bucale și pentru a asigura integritatea și eficiența gutierei pe termen lung.

 

Bibliografie:

  • www.colgate.com, https://www.colgate.com/en-us/oral-health/bruxism/do-i-need-a-night-guard#, accesat la 24.06.2024;
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10910-mouthguards, accesat la 24.06.2024;
  • www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/mouth-guards, accesat la 24.06.2024.